На 16 октомври отбелязваме празника на авиацията и Военновъздушните сили

Събития в цялата страна, включително специални изложби и програми, ще почетат историята и героизма на българската военна авиация

На 16 октомври отбелязваме празника на авиацията и Военновъздушните сили

Изграждането на българската авиация започва още през 1903 година. Страната ни бързо осъзнава стратегическото значение на въздушната мощ и само няколко години по-късно, през 1911 г., правителството взима решение за закупуване на самолети и изпращане на български летци и аеромеханици на подготовка в чужбина.


Историческа е датата 16 октомври 1912 година, когато двама български пилоти – поручиците Радул Милков и Продан Таракчиев, за първи път в световната история използват самолет като бойно средство. В небето над Одрин те демонстрират забележителни умения, като използват самолета за разузнаване и атаки, което оказва съществено влияние върху хода на битките. Този момент се превръща в символ на смелостта и иновацията в българската военна авиация.

Признанието за този исторически подвиг и за развитието на българските Военновъздушни сили идва през 1963 г., когато 16 октомври официално е обявен за празник на авиацията и на Военновъздушните сили. Днес тази дата продължава да бъде ден, в който се почитат традициите и постиженията на всички, които са допринесли за развитието на българската авиация.