17 октомври: Международен ден за изкореняване на бедността

17 октомври: Международен ден за изкореняване на бедността

На 17 октомври всяка година светът отбелязва Международния ден за изкореняване на бедността, ден, който служи за напомняне за глобалната нужда от действия срещу крайната бедност и социалната несправедливост. Тази дата е утвърдена с резолюция на ООН през 1992 година и има дълбоки корени в историята. На този ден през 1987 г. над 100 000 души се събират на площад „Трокадеро" в Париж – същото място, където през 1948 г. е подписана Всеобщата декларация за правата на човека – за да почетат паметта на жертвите на крайната нищета, насилието и глада.


Темата на Международния ден за изкореняване на бедността през 2024 година поставя акцент върху премахването на институционалния тормоз и работата за изграждане на по-справедливи, мирни и приобщаващи общества. Това не е само глобална цел, но и призив за осъзнаване на дълбоките социални неравенства, които продължават да съществуват и днес.

Защо отбелязваме този ден?

Основната цел на Деня за изкореняване на бедността е да повиши осведомеността и да вдъхнови хората да предприемат действия за премахване на бедността в световен мащаб. Въпреки технологичния напредък и икономическия растеж в много части на света, милиони хора продължават да живеят в условия на крайна бедност, страдащи от липса на основни ресурси като храна, жилище, образование и здравни грижи.

Според последни данни на ООН, почти 10% от населението на света живее с по-малко от 1,90 долара на ден – прагът на крайната бедност. Това е ясен индикатор, че глобалните усилия за изкореняване на бедността трябва да бъдат засилени и да се насочат към изграждане на устойчиви решения за хората, които страдат най-много.

Днешният ден е призив към всички правителства, организации и граждани да се обединят в борбата срещу бедността и социалната изолация, като същевременно се работи за премахване на институционалните бариери, които често задържат тези в най-уязвимото положение. Този ден подчертава необходимостта от солидарност и колективни усилия в създаването на по-добър и по-справедлив свят за всички.