Национален тест на системата BG-ALERT ще се проведе днес

Целта е проверка на функционирането на системата за ранно предупреждение и оповестяване на населението

Национален тест на системата BG-ALERT ще се проведе днес

Днес, 17 октомври, в интервала от 13:00 до 13:30 часа, ще се проведе отложеният от 1 октомври 2024 г. национален тест на системата BG-ALERT. Тестът е организиран от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ и има за цел да провери ефективността на системата за разпространение на съобщения при опасни събития, застрашаващи здравето и живота на хората.


Системата BG-ALERT е създадена като допълнение към Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и използва мрежите на мобилните оператори за изпращане на съобщения към мобилни устройства. Тези съобщения са придружени от специфичен звуков сигнал и предоставят кратка информация за опасността и препоръки за действия.

Тестът ще провери функционирането на всички компоненти на системата, като гражданите могат да управляват канала за тестове чрез своите устройства.

За получаването на тестови съобщения на Вашето устройство е необходимо да бъдат изпълнени едновременното следните условия:

  • Съвместимост на устройството с технологията Cell Broadcast;
  • Минимално съвместима версия на операционната система на устройства с iOs 16.6;
  • Устройството да бъде включено в периода на разпространение на съобщение;
  • Устройството да не е с активиран „самолетен режим“;
  • Устройството да се намира в територия с налично покритие от мрежата на използвания мобилен оператор;
  • Устройството да бъде с активиран тестови канал.

Ако не намирате информацията, която Ви интересува в секцията с често задавани въпроси, или пък искате да споделите нещо друго относно BG-ALERT, използвайте формата за обратна връзка в раздел КОНТАКТИ.