Ръст на икономиката: БВП на България с реален растеж от 1.9% през 2023 г.

Най-голям дял в брутната добавена стойност заема секторът на услугите

Ръст на икономиката: БВП на България с реален растеж от 1.9% през 2023 г.


През 2023 г. брутният вътрешен продукт (БВП) на България възлиза на 185 млрд. и 233 млн. лева. Реалният растеж на БВП е 1.9% спрямо 2022 година. Данните бяха представени на пресконференция от председателя на НСИ доц. д-р Атанас Атанасов и заместник-председателя д-р Свилен Колев.


На събитието бяха представени актуализирани данни за 2023 година, както и ревизирани данни за периода 2014-2022 година за брутния вътрешен продукт и данни за брутния национален доход, в резултат на провеждащата се през тази година координирана хармонизирана бенчмарк ревизия за държавите-членки на Европейския съюз, страните от Европейската асоциация за свободна търговия, както и страните, участващи в преговорните процеси по разширяването на ЕС.

На пресконференцията стана ясно, че брутната добавена стойност през 2023 г. в номинално изражение е 162,414 млрд. лв. или реалният ръст е 1.3% спрямо предходната година, като най-голям дял има секторът на услугите – 71.3%.
Беше отбелязано, че в следствие на извършената ревизия, ръстът на БВП през предходните години се е променил минимално, в сравнение с предишните публикувани данни.

Председателят на НСИ обърна внимание, че представените данни са резултат от бенчмарк ревизия, провеждана веднъж на 5 години и извършена в съответствие с Хармонизираната европейска политика за ревизии, разработена от Европейската статистическа система (ЕСС) и Европейската система на централните банки (ЕСЦБ). „В бенчмарк ревизията участват както националните статистически институти, така и централните банки на страните и други органи на статистиката. Следваща такава ревизия ще има през 2029 година.“ допълни той.