Министър Илков се срещна с представители на мотоклубове в страната

Националната полиция призовава мотоциклетистите: „Да върнем газта! Да караме за удоволствие!“ – инициативи за безопасност и превенция на катастрофи

Министър Илков се срещна с представители на мотоклубове в страната
МВР

Представители на 17 клуба на мотоциклетисти от цялата страна участваха в среща, инициирана от министъра на вътрешните работи Атанас Илков. Събитието се проведе в Главна дирекция „Национална полиция“ (ГДНП) и събра ръководството на МВР, отдел „Пътна полиция“, съветници и експерти от министерството. Основната цел на срещата беше намиране на решения за намаляване на пътнотранспортните произшествия с мотоциклети и мотопеди.


Срещата беше предизвикана от тревожната статистика за зачестилите пътни произшествия с участието на мотористи. От началото на октомври, в резултат на тежки инциденти, са загинали шестима души, включително един пешеходец и спътник на мотоциклетист. Данните показват, че проблемът е сериозен и изисква спешни мерки за повишаване на безопасността на пътя.

„Пътна полиция“ отчита, че от началото на годината до момента в страната са регистрирани 646 пътнотранспортни произшествия с участието на мотоциклети. Тези инциденти са довели до смъртта на 41 участници в движението и раняването на 666 души. През същия период са настъпили 89 катастрофи с мотоциклети, при които е загинал един човек, а 95 са пострадали.

Загиналите при пътни инциденти мотористи са на възраст между 16 и 68 години. Сред тях 16 са на възраст между 14 и 29 години, 12 са във възрастовата група 30-48 години, а девет са на възраст между 50 и 68 години. Голям брой от фаталните инциденти – 26 – са настъпили извън населените места, като най-много случаи са на второкласните и първокласните пътища.

Най-много катастрофи с мотоциклети са регистрирани в София (85 случая), следвани от Пловдив (66) и Варна (76). Тези данни показват, че проблемът със сигурността на пътя за мотористите е значим в големите градове и изисква специално внимание. Инцидентите най-често включват блъскане в дърво или пътно съоръжение, преобръщане, страничен или челен удар, като в много от случаите водачите са неправоспособни.

По време на срещата беше отправен призив от страна на МВР към мотоклубовете да се обърнат към своите членове и любителите на двуколесни превозни средства. Призоваха ги да спазват правилата и да се отнасят отговорно както към своя живот, така и към живота на останалите участници в движението.

„Пътна полиция“ припомни, че минималната възраст за управление на мотопед е 16 години, а за по-големи мотоциклети – 21 години. Спазването на тези правила, както и на Закона за движението по пътищата, е от съществено значение за намаляване на пътните инциденти и опазване на човешките животи.

Призивът „Да върнем газта! Да караме за удоволствие!“ се насочва към всички мотористи, за да ги насърчи към по-безопасно и осъзнато шофиране, което да помогне за намаляване на черната статистика и защита на живота на участниците в движението.