Проекти на стойност 7 млн. евро ще озеленят трансграничната зона между Румъния и България

Екологични проекти в региона ще подобряват зелената инфраструктура и ще намаляват всички форми на замърсяване

Проекти на стойност 7 млн. евро ще озеленят трансграничната зона между Румъния и България

Комитетът за наблюдение на програма Интеррег VI-A Румъния - България 2021-2027 одобри финансирането на общо 7 проекта, чиято обща стойност е около 15 милиона евро. Три от тях са с партньори от Област Добрич - Община Балчик, Община град Добрич, Община Крушари и Основно училище „Христо Смирненски“ в Генерал Тошево, които ще си сътрудничат с администрациите на румънските градове Меджидия и Лумина.


Проектите, подадени по Покана 2 по Приоритет 2: Зелен регион, Специфична цел 2.7., целят да допринесат за опазването и запазването на природата, биоразнообразието и зелената инфраструктура, както и за намаляване на замърсяването в трансграничната зона между Румъния и България. Общата стойност на планираните дейности възлиза на над 7 млн. евро, разпределени между партньорите, а безвъзмездното финансиране покрива над 6,8 млн. евро.

Сред инициативите е проектът „Let's make nature smile again!“, воден от Община Балчик в партньорство с Меджидия, на стойност над 3,3 милиона евро. Друг проект, „The Future is Green!“, включва партньорството на Община Добрич и Меджидия, с бюджет от 3,34 милиона евро. Община Крушари и основното училище в Генерал Тошево участват в проект на стойност 362 754 евро заедно с Община Лумина.