Над 110 български творци се обявиха против събитията без входна такса

Изпълнители като Любо Киров, група Остава и Камелия Тодорова искат справедливо възнаграждение за труда си

Над 110 български творци се обявиха против събитията без входна такса

Повече от 110 български творци се обединиха в критика срещу масовото провеждане на събития със свободен вход, като изпратиха отворено писмо до правителствени и културни институции, сред които Министерството на културата и Национален фонд „Култура“. Според тях, безплатните събития доминират културния пазар в последните години, което води до негативни последици, включително възприемането на определени жанрове като нещо, което не трябва да се заплаща.


Музиканти и културни оператори, включително Любо Киров, Иво Папазов – Ибряма, група Остава, Рут Колева, Камелия Тодорова, Камерен ансамбъл, Прея призовават за промяна в модела на финансиране. Те предлагат събитията със свободен вход да бъдат запазени за специални поводи като градските празници, докато повечето културни изяви трябва да изискват входни такси, за да се осигури справедливо заплащане на артистите.

Творците предупреждават, че ако настоящият модел не бъде променен, в бъдеще над 90% от културните оператори и музикални изпълнители може да се окажат напълно зависими от публични средства. Те настояват за разпределяне на държавните средства по начин, който подкрепя билетните събития, като същевременно се дава възможност на изгряващите творци да се изявяват на безплатни сцени.