От първите засадени дървета до паметник на парковото изкуство – историята на парк „Св. Георги“ в Добрич

Как един от най-старите паркове в България се превръща в символ на града и културното му наследство

От първите засадени дървета до паметник на парковото изкуство – историята на парк „Св. Георги“ в Добрич

Парк „Св. Георги“ в Добрич, чието начало е поставено през 1867 година, носи дълга и богата история. Тогава Градският общински съвет на Хаджиоглу Пазарджик (днешен Добрич), който е бил с население от 14 000 души, избира място в квартала Карабоклука, където засажда първите дървета и изгражда алеи. Това поставя основите на днешния зелен оазис в сърцето на града.


По време на руско-турската война паркът остава изоставен и неподдържан, но след Освобождението грижата за градската градина става приоритет за местната управа. По инициатива на кмета Желез Попов, който заема поста до 1888 г., се предприемат мерки за подобряването и защитата на парка, включително ограждането му с цел предпазване от добитък. Въвеждат се и входни такси за специални събития с аристократичен характер.

Градската градина на Добрич става гордост за жителите, когато през 1882 година, докато в София тепърва започва изграждането на Борисовата градина, паркът вече има 15-годишна история. С времето, независимо от политическите промени, всяко ново управление заделя средства за неговото поддържане и развитие. Паркът е вторият в България след Софийската градска градина и в него се отглеждат различни растителни видове, които не са типични за сухата Добруджа.

През 1999 година паркът е обявен за паметник на парковото изкуство. Историята му включва и промяна на името на „Парк за отдих и култура Адриана Будевска“, решение взето през 1955 г. от местния народен съвет. Днес парк „Св. Георги“ продължава да бъде символ на града и място за отдих и културни събития.