Десислава Тодорова кани на танц: Отворени врати в Салса Клуб Десита за Деня на народните будители

Инициативата цели да вдъхнови хора от всички възрасти да се потопят в света на латино ритмите и да открият радостта от танците

Десислава Тодорова кани на танц: Отворени врати в Салса Клуб Десита за Деня на народните будители

На 1 ноември Салса Клуб Десита и Парти зала Луксор ще отпразнуват Деня на народните будители с инициативата "Ден на отворените врати", посветена на латино танците. Събитието ще предложи безплатни уроци по танци за деца и възрастни, а ние имахме удоволствието да разговаряме с Десислава Тодорова – основател на Салса Клуб Десита и дългогодишен преподавател по латино танци.


- Здравейте, Десислава! Разкажете ни малко повече за събитието, което организирате на 1 ноември. Каква е идеята зад "Ден на отворените врати"?

Здравейте! Събитието на 1 ноември е посветено на Деня на народните будители и има за цел да запознае обществеността с красотата на латино танците. Ще предложим открити уроци по салса за деца и възрастни, които са подходящи за хора от всички възрасти и нива на опит. От 17:30 часа ще започне урокът за деца над 4 години, а в 18:30 часа – този за възрастни. С това събитие искаме да популяризираме танцовото изкуство и да покажем колко забавно и полезно може да бъде то.

- Какво ви вдъхнови да започнете да преподавате латино танци? Как започна всичко?

Започнах да преподавам танци в родния си град Балчик преди повече от 16 години. Танците винаги са били голяма страст за мен, а латино танците – специално салса и бачата – ми дадоха възможността да споделям тази страст с други хора. Постепенно школата се разрасна и сега провеждаме уроци в четири областни града – Добрич, Варна, Шумен и Търговище.

- Вашата школа е една от основателите на зук в България. Разкажете ни повече за този танц и неговото развитие у нас.

Зук е чувствен латиноамерикански танц, който произхожда от Бразилия и възниква през 90-те години, като продължение на друг популярен танц – ламбадата. В България зук набира популярност и в момента има само две школи, които го преподават, като нашата е една от тях. Танцът се изпълнява в двойка и е изключително раздвижен и емоционален. Съществуват три основни стила – традиционен, модерен и ламбазук, като всеки от тях има своите уникални характеристики.

- Къде и кога провеждате занятията в Добрич?

Заниманията в Добрич се провеждат в Парти зала Луксор, всяка сряда и петък. От 17:30 часа имаме салса за деца, а от 18:30 – салса и бачата за възрастни. След това, от 19:30 часа, провеждаме уроци по зук. Парти зала Луксор е място, където освен танци се организират и детски рождени дни и партита.

- Как бихте описали салсата и нейните ползи за хората?

Салсата е латино танц, който се характеризира с бързи и плавни движения, изпълнени с енергия и радост. Танцът съчетава елементи от африканската и кубинската музика и има свои корени в Ню Йорк през 60-те години на миналия век. Той не само подобрява физическата форма и координацията, но също така насърчава социализацията и помага на хората да се отпуснат и да се забавляват. Той е страхотен начин за всеки да се потопи в нова култура и да открие нови приятелства.