Влакът Добрич-Кардам да остане. За това настояват зам.-областният управител и кметът на община Генерал Тошево

Зам.-областният управител и кметът на община Генерал Тошево участваха в работно заседание за окончателно обсъждане на проекта за График за движение на влаковете през 2025 г.

Влакът Добрич-Кардам да остане. За това настояват зам.-областният управител и кметът на община Генерал Тошево

В Горна Оряховица се проведе работно съвещание за окончателно обсъждане на проекта на График за движение на влаковете през 2025 г., който "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД е публикувал на своята интернет страница. Участие в заседанието от област Добрич взеха заместник областният управител Живко Желязков и гл. експерт Веселин Димитров от Областна администрация Добрич и кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров.


Изказахме остро несъгласие с предложения проект на График за движение на влаковете за 2025 г., според който се предвижда да се спре обслужването на жп участъка Добрич – Кардам по линията Повеляново-Добрич-Кардам, каза Живко Желязков. „Представихме становището ни за категорично несъгласие с предложения проект на ръководството на „БДЖ – Пътнически превози“ ЕООД. Спирането на движението на влака от Добрич до Кардам ще има негативни последици. Общественият транспорт, какъвто е и жп превозът, има и социални функции. През зимните месеци, когато има сериозна климатична обстановка, това е единствената транспортна връзка на хората с областния център. Кметът на община Генерал Тошево Валентин Димитров също изрази несъгласие със спирането на движението на влака от Кардам до Добрич и дори заяви, че благодарение на жп линията за Генерал Тошево и населените места по трасето са възникнали и са се развилив годините“ – каза Ж. Желязков. Той добави, че наред с отправените възражения срещу преустановяване движението на влак от Добрич до Кардам, гл. експерт Веселин Димитров е настоял да се осигури генераторен локомотив за спалните вагони от нощния влак от Добрич за София, за да не се налага пътниците да се прикачват на жп гара Повеляново, каза още Желязков.