ВАС връща делото за местния референдум в община Добричка за ново разглеждане

Делото за провеждане на референдум относно ветроенергийните паркове в земеделски земи на територията на общината продължава

Окт 24, 2024 - 08:31
Окт 24, 2024 - 08:49
 0
ВАС връща делото за местния референдум в община Добричка за ново разглеждане

Върховният административен съд (ВАС) върна за ново разглеждане делото, заведено в Административния съд – Добрич, по жалба на областния управител срещу решение на Общинския съвет на община Добричка за провеждане на местен референдум. Според ВАС жалбата е подадена в срок и делото трябва да продължи по същество, става ясно от публикувано определение на официалния сайт на съда.


Административният съд в Добрич първоначално прекрати делото, образувано по жалбата, но ВАС реши, че е необходимо да продължи съдебното производство. Жалбата на областния управител беше подадена след като на 4 септември Общинският съвет в община Добричка прие решение за провеждане на референдум, който да отговори на въпроса дали жителите са "против" изграждането на ветроенергийни източници в земеделски земи.

След решението на общинския съвет областният управител върна предложението за преразглеждане, но то не беше гласувано повторно. След последващо прекратяване на делото, областният управител обжалва пред ВАС, който постанови възобновяване на делото.

Темата за изграждането на ветроенергийни паркове в община Добричка предизвика дебати, обществени обсъждания и протести. Кметът на общината Соня Георгиева заяви на вчерашната пресконференция, че референдум ще се проведе, ако всички институции изпълнят своите задължения по закон.