Днес отбелязваме Международния ден за борба със затлъстяването

Денят подчертава нуждата от колективни усилия за справяне с нарастващия проблем на затлъстяването в световен мащаб

Окт 24, 2024 - 08:46
 0
Днес отбелязваме Международния ден за борба със затлъстяването

На 24 октомври отбелязваме Международния ден за борба със затлъстяването, който цели да насърчи хората по света да водят по-здравословен начин на живот и да се справим с глобалната криза на затлъстяването. Кампанията подчертава важността на поддържането на здравословно тегло и необходимостта от конкретни действия за справяне с нарастващата честота на затлъстяването сред деца и възрастни.


Затлъстяването е признато от Световната здравна организация като заболяване, което се характеризира с прекомерно натрупване на мазнини в тялото и представлява сериозен риск за здравето. Освен че увеличава вероятността от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и някои видове рак, затлъстяването може да влоши качеството на живот и да доведе до тежки хронични състояния. Ключовите аспекти на превенцията включват здравословно хранене и редовна физическа активност, които са доказано ефективни в борбата с хроничните незаразни заболявания.

България е сред страните с висока разпространеност на затлъстяването, като 40% от населението има индекс на телесна маса (ИТМ) над здравословния. Според проучване на агенция „Тренд“, 25% от българите страдат от затлъстяване I-ва степен, 9% - II-а степен, а 2% - III-та степен. Тези данни подчертават необходимостта от спешни мерки за подобряване на начина на живот на гражданите.

Особено тревожен е фактът, че България заема второ място в Централна Европа по разпространение на затлъстяването при деца – 6.4% от момичетата и 9.6% от момчетата са с диагноза. Възрастта, на която децата започват да страдат от наднормено тегло, непрекъснато намалява, което изисква адекватни мерки за превенция още от ранна възраст.

За да се преборим ефективно с епидемията от затлъстяване, е необходимо интегриран подход, който включва усилията на правителствени институции, здравни организации и самите граждани. Образованието по здравословен начин на живот трябва да бъде приоритет в училищата, а достъпът до качествени храни и възможности за физическа активност – улеснен.

Насърчаването на здравословни хранителни навици, както и популяризирането на спортните активности, могат значително да намалят риска от хронични заболявания и да подобрят общото здравословно състояние на нацията. Международният ден за борба със затлъстяването е повод да се замислим какво можем да направим днес, за да живеем по-здравословно утре.