24 октомври – Международен ден за борба с полиомиелита

Продължаващите усилия за имунизация са от съществено значение за защита на децата и предотвратяване на нови огнища

Окт 24, 2024 - 09:04
 0
24 октомври – Международен ден за борба с полиомиелита

Днес, 24 октомври, отбелязваме Международния ден за борба с полиомиелита, който ни напомня за усилията за изкореняване на това тежко инфекциозно заболяване. Полиомиелитът, известен също като детски паралич, представлява сериозна заплаха за здравето на децата, като засяга предимно малки деца на възраст между 1 и 5 години. 


Полиомиелитът е парализиращо и потенциално смъртоносно вирусно заболяване, което атакува нервната система и може да доведе до тежка парализа. Разпространява се главно чрез заразена вода и засяга предимно деца под 5-годишна възраст. Вирусът може да предизвика сериозни увреждания на гръбначния мозък, като промени в сивото вещество и висока смъртност, което го прави изключително опасен.

През 1954 година д-р Алберт Сабин успешно разработва жива ваксина срещу полиомиелит, която поставя основата на масовите имунизационни кампании. Това откритие става ключов момент в борбата с детския паралич и води до въвеждане на ваксинация в целия свят. В резултат на това случаите на полиомиелит значително намаляват през следващите десетилетия.

През 1979 година Ротари Интернешънъл стартира масови имунизации срещу полиомиелита, а през 1985 година започва програмата „Полио Плюс“, която поставя основите на глобалната инициатива за изкореняване на болестта. През 1988 година е създадена коалицията „Енд Полио“, включваща Ротари Интернешънъл, Световната здравна организация, УНИЦЕФ, фондация „Бил и Мелинда Гейтс“, както и редица правителствени и корпоративни партньори.

Днес благодарение на „Полио Плюс“ и фондацията „Енд Полио“ са осигурени над 9 милиарда долара за ваксини, транспорт, надзор и лаборатории. Повече от 2,5 милиарда деца в над 122 държави са ваксинирани, което е безпрецедентно усилие в историята на здравеопазването.

Днес полиомиелитът остава ендемичен само в две държави – Афганистан и Пакистан. Въпреки значителния напредък в борбата с болестта, заплахата от нови огнища все още съществува. С оглед на миграционните потоци и движението на хора, особено от ендемичните региони към Европа, е изключително важно да продължим усилията за имунизация и мониторинг. Ако борбата за ликвидиране на полиомиелита бъде прекратена, в рамките на 10 години може да се стигне до парализа на до 200 000 деца годишно.