ЦИК отмени решение на ОИК – Добричка за съставите на СИК за местния референдум

Назначаването на секционни комисии ще бъде преразгледано след указания на ЦИК

Окт 24, 2024 - 09:05
 0
ЦИК отмени решение на ОИК – Добричка за съставите на СИК за местния референдум
Снимка: БГНЕС

Централната избирателна комисия (ЦИК) отмени решение № 08-МР от 18.10.2024 г., прието от Общинската избирателна комисия (ОИК) – Добричка, поради неправилно назначаване на съставите на секционните избирателни комисии (СИК) за провеждането на местен референдум.


Жалбата е подадена от упълномощен представител на партия „Движение за права и свободи“ (ДПС), който твърди, че при назначаването на съставите на СИК не са спазени разпоредбите на Изборния кодекс. Жалбоподателят оспорва, че по време на консултациите при кмета на общината не са направени предложения от някои партии и че след това депозираните предложения не следва да се считат за писмено уведомление. Той също така посочва, че съставът на СИК трябва да отразява съотношението на парламентарно представените партии.

ЦИК установява, че ОИК не е взела под внимание съществуващия съдебен спор относно провеждането на референдума и необходимостта от влязло в сила решение на Общинския съвет. Поради тези причини ЦИК отмени решението на ОИК и върна преписката с указания за спазване на изискванията на Изборния кодекс и съобразяване с предишни указания.

Решението на ЦИК подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.