Две паралелки десетокласници от СУ „Климент Охридски“ се запознаха с правата си като потребители

Лекцията се проведе като част от образователната програма на ВСС и МОН, насочена към гражданското образование

Окт 24, 2024 - 10:32
 0
Две паралелки десетокласници от СУ „Климент Охридски“ се запознаха с правата си като потребители

На 21 и 23 октомври 2024 г. съдебният помощник Галина Цветанова от Административен съд – Добрич представи лекция на тема „Правата на потребителите“ пред учениците от от Х „б“ и Х „в“ клас на СУ „Климент Охридски“ в часовете по философия.


Събитието бе част от Образователната програма на ВСС и МОН за учебната 2024/2025 г. „Съдебната власт – информиран избор и гражданско доверие. Отворени съдилища и прокуратури“, по която Административен съд – Добрич и образователната институция са партньори и която има за цел да повиши информираността на учениците за съдебната система.

Лекцията обхвана теми като съвременните условия за търговия, значението на договорите и техните характеристики, правото на отказ и рекламация, както и законовата защита на национално и европейско ниво. Бяха обсъдени различни видове договори, включително тези за продажба от физически магазин, от разстояние и извън търговски обекти. Акцентът бе поставен върху правото на информация и необходимостта от доказване на договорното съдържание при спор.

Учениците проявиха интерес към теми като онлайн търговията, изискванията при обявяване на намалени цени и нелоялните търговски практики, споделяйки личен опит и примери за връщане на стоки. Лекциите преминаха с активно участие от страна на младежите, които показаха желание да задълбочат познанията си в областта на правото.