КЗП изтегля от пазара два модела детски столчета за хранене

Комисията за защита на потребителите предприема действия след установени сериозни нарушения на стандартите за безопасност

Окт 24, 2024 - 15:55
 0
КЗП изтегля от пазара два модела детски столчета за хранене

Комисията за защита на потребителите (КЗП) изтегля от пазара два вида детски столчета за хранене, които представляват риск за здравето на малките деца. Действията са предприети след уведомления от Агенция „Митници“ за внос на въпросните столчета от страни извън Европейския съюз. Столчетата са тествани в акредитирана лаборатория като част от участието на КЗП в проекта „CASP 2024" на Европейската комисия за координирани дейности по надзор на пазара.


Резултатите от проведените тестове показват, че продуктите не отговарят на ключови стандарти за безопасност, което ги прави опасни при употреба. Най-сериозните нарушения се проявяват при използването на столчетата в определени позиции, когато съществува риск от преобръщане. Това включва прилагането на вертикално натоварване при най-ниското регулиране на височината на седалката и движението назад при всички възможни наклони на облегалката.

За установените несъответствия КЗП ще изготви нотификации в системата на Европейския съюз за бързо предупреждение за опасни нехранителни продукти - SAFETY GATE RAPEX.

Снимка: КЗП