Общински съвет Генерал Тошево се обяви против спирането на пътническите влакове в общината

Декларация в защита на железопътния транспорт беше приета единодушно след извънредно заседание

Окт 24, 2024 - 16:11
 0
Общински съвет Генерал Тошево се обяви против спирането на пътническите влакове в общината

Общински съвет Генерал Тошево прие единодушно декларация, с която се противопоставя на планираното спиране на пътническите влакове на територията на общината. Действието беше предприето на извънредно заседание, провокирано от предложението в проекта на новия график за разписание на влаковете за 2025 г., което предвижда закриване на ЖП маршрута Добрич – Кардам.


Според "БДЖ - Пътнически превози" ЕООД, решението е продиктувано от "изключително слаб интерес към пътуването по това направление." Въпреки това, спирането на влаковете ще лиши община Генерал Тошево от единствения железопътен транспорт, който е основно средство за придвижване на учащи, студенти, работещи и пенсионери в региона.

В подкрепа на декларацията беше организирана подписка, в която се включиха 1498 жители на общината. Те настояват за запазване на железопътния транспорт като най-сигурния, икономически изгоден и надежден начин на пътуване, особено през есенно-зимния период.

В декларацията Общинският съвет подчертава, че железопътният транспорт е от съществено значение за населението и има значима социална роля. Спирането му ще бъде сериозен удар върху икономическото развитие и социалното благополучие на общината, което води до категоричното несъгласие с предложените промени.