Тол системата е технически готова да засича средна скорост

Националното тол управление проведе първите тестове за засичане на скоростта на автомобили по републиканската пътна мрежа

Окт 25, 2024 - 08:27
 0
Тол системата е технически готова да засича средна скорост

Тол системата в България вече може да засича средна скорост на автомобилите, стана ясно на проведена работна среща в Националното тол управление. На срещата бяха представени резултати от тестове, проведени в периода 18-23 октомври 2024 г. на Северната скоростна тангента в София, където системата е отчела превишения на средната скорост, включително случай на автомобил, движещ се със 203 км/час. Данните показват, че над 3 800 автомобила са преминали трасето с различни превишения на скоростта.


Също така стана ясно, че системата има възможност да предава информация за правоприлагане от всички тол камери. За отчитане на средна скорост се използва снимков материал от устройствата, разположени в началото и в края на даден пътен участък, които засичат номерата на автомобилите. Системата отчита дали те са леки или тежкотоварни и ограниченията на скоростта за всеки вид превозни средства.

Предстои провеждане на тестове и на други участъци от републиканската пътна мрежа в страната и сертифициране на системата от Българския институт по метрология, както и потвърждение от МВР, че получават данните от тол системата и могат да ги обработват.

Промените в Закона за движение по пътищата, с което ще се дефинира нормативно понятието „средна скорост“ са внесени в Народното събрание. С влизането им в сила ще се създадат условия за намаляване на пътнотранспортните произшествия, ще се повиши пътната безопасност и ще бъдат спасени човешки животи.