Алея на занаятите“ оживи Стария Добрич с традиционно изкуство и фолклор

Събитието предложи уникални демонстрации на ръчни занаяти, както и фолклорна програма с участието на танцов ансамбъл „Сборенка“

Окт 25, 2024 - 13:56
Окт 25, 2024 - 14:19
 0
Алея на занаятите“ оживи Стария Добрич с традиционно изкуство и фолклор

Днес Етнографски комплекс „Стария Добрич” се проведе „Алея на занаятите”, организирано от Регионалната занаятчийска камара и Сдружението на майсторите, упражняващи традиционни и художествени занаяти. Събитието предложи на посетителите възможността да се докоснат до магията на българските занаяти, да подкрепят местните творци и да се насладят на богатата ни културна традиция.


В алеята бяха представени ръчно изработени изделия от различни занаяти, като везба, кожарство, свещарство и арт керамика. Всеки майстор демонстрираше своето изкуство на живо, давайки възможност на посетителите да наблюдават отблизо създаването на уникални произведения и да научат повече за процеса на работа. Майстор Георги Димитров впечатли присъстващите със своите умения в художествената обработка на кожа, като показваше ръчно гравиране върху различни кожени изделия.

Един от новите занаяти е свещолеенето, което беше представено от Бисерка Бонева, майстор по художествено леене към Националната занаятчийска камара. Тя показа свещи, изцяло направени от восък, в разнообразни форми, видове и с различни аромати.

Събитието не само популяризира традиционните занаяти в региона, но и дава на местните майстори платформа за изява пред широка аудитория. Посетителите можеха да разгледат и закупят ръчно изработени изделия, създадени с внимание към детайла и в духа на българската традиция.

„Алея на занаятите” се утвърди като значимо събитие за град Добрич, стремящо се да съхрани и популяризира традиционните занаяти. Тя предоставя на майсторите възможност да покажат своето изкуство и да вдъхновят следващите поколения да продължат тази вековна традиция.