Нова електронна система проследява пътя на ваксините в цялата страна

Над 4200 получатели вече са регистрирани в новата система за разпределяне на биопродукти

Окт 25, 2024 - 16:36
 0
Нова електронна система проследява пътя на ваксините в цялата страна

От началото на септември 2024 г. в България функционира нова електронна система за разпределяне на биопродукти, която проследява пътя на всяка ваксина - от сключването на договора за нейната доставка до поставянето ѝ. Разработена е от "Информационно обслужване" като част от Националната здравноинформационна система.


Системата проследява всяка една ваксина с данни по конкретен договор и доставчик, с ясно дефинирани количества, партиди и цени. Това позволява пълен контрол и детайлно проследяване, както и възможност за извършване на всички необходими справки, обясняват от Информационно обслужване.

За последните два месеца са регистрирани над 4200 получатели на ваксини, в това число общопрактикуващи лекари (ОПЛ) и лечебни заведения (ЛЗ), от всички 28 районни здравни инспекции (РЗИ) в страната.

Новоизградената система е централизирана и намалява значително допусканите грешки при ръчно изписване на видовете ваксини и най-вече техните партиди. също така подобрява планирането при отпускане на ваксини от РЗИ към лекари, като се въвеждат правила за електронно заявяване и планово раздаване на количества, което слага край на чакането от страна на лекарите пред здравните инспекции. Предвижда се и преминаване към електронно отчитане на годишните планове и премахването на необходимостта от хартиено отчитане за поставените ваксини от страна на лекарите.

Предстои провеждането на серия от обучения за лекарите, които до края на годината трябва да преминат изцяло в новия електронен процес по заявяване и заприхождаване на биопродукти през системата.