Преглед на печата

Парче от крайник и локва кръв останаха от рибен бос. Коларов хвърли оставка.

Преглед на печата

„24 часа"

Парче от крайник и локва кръв останаха от рибен бос

Около 8 часа колата му "Ауди А6" се взриви в движение във Варна. Някой, който е шофирал около 52-годишния бизнесмен, го е убил 30 м преди светофара пред Икономическия университет. След дистанционното задействане на бомбата колата се забива в светофара. По подобен начин преди години в София бе взривена колата на Иван Тодоров - Доктора.

Вероятно става дума за пластичен взрив, задействан от GSM, казаха експерти. Два часа след трагедията стотина души се тълпяха пред останките на колата и на Харасимов. Той е пътувал от блок 184 в кв. Чайка, където живеел.

„24 часа"

ГЕРБ и БСП си мерят бонусите, министри вземали хиляди

Пръв тон даде шефът на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. Той попита лявата Меглена Плугчиева дали ще нарече колегите си престъпници, след като в. "Труд" съобщи, че са получили десетки хиляди от участие в бордове като членове на кабинета "Станишев". По-рано през седмицата тя нарече престъпление даването на бонуси на фона на замразените доходи на хората.

Велчев изреди имената на Корнелия Нинова, Димчо Михалевски, Анна Янева и други настоящи соцдепутати. Подали сме искане до Сметната палата да се разкрият всички средства от участие в бордове при предния кабинет, каза шефът на мнозинството.

Михалевски отрече да е взел 110 хил. лв. Прочете справка, че за 4 г. са му изплатени общо 21 703 лв. Корнелия Нинова поиска няколко дни, за да докаже с официални данни от "Булгартабак", че не е взела 150 хил. лв. от холдинга.

„Труд"

Коларов хвърли оставка

Шефът на комисията за установяване на престъпното богатство Тодор Коларов  изненадващо хвърли оставка.

"Да, без коментар", беше лаконичното потвърждение, което "Труд" получи от него. Ходът му беше напълно неочакван, тъй като ръководената от него комисия беше от малкото похвалени от Европейската комисия в последния доклад за правосъдието и вътрешните работи на България.

Оставката ще бъде приета, отсече премиерът.

„Труд"

Опрощават 53 000 лева на мъж на депутатка

Държавата забрави да си потърси 53 000 лв. от Никола Проданов - съпруг на депутатката от ГЕРБ и зам.-шеф на здравната комисия Даниела Дариткова. Парите са от натрупан наем за чайна в Пампорово.

Областната управа в Смолян обаче закъсняла да внесе в съда иск срещу него. Дългът е опростен.

Решението за опростяването е на магистратите. Мотивът - изтекла давност.

„Стандарт"

Взривиха Краля на рапаните

Любов или пари взривиха Краля на рапаните. Това се питат във Варна, след като мощна бомба уби местния бизнесмен Йордан Харасимов вчера в 7,58 ч. Адската машина под седалката вдигна неговото "Ауди А6" във въздуха. Харасимов издъхна минути след атентата. Той е най-големият ловец и износител на рапани във Варненско. Апетитите към този бизнес са големи, особено след като Япония започна да изкупува деликатеса от нашето море, твърдят хора от бранша. Според тях Харасимов е имал доста съперници.

 „Стандарт"

Връзват рейса с данъчните

Билетите за автобуси ще се издават само от касови апарати, свързани дистанционно с Националната агенция за приходи. Това гласят промени в Закона за автомобилните превози, подготвени от финансовото министерство. За да се продават билети в автобуса или в маршрутката, на шофьора ще трябва да се даде фискално устройство, свързано дистанционно с приходната агенция, за да може да се следи във всеки един момент колко билета са издадени и какви са приходите на превозвачите, гласят предложенията. Задължението за новите касови апарати ще бъде въведено както за градските линии и маршрутките, така и за междуселищните и международните линии.

„Монитор"

Реститути се юрнаха да декларират наеми

50 милиона лева доходи от наем са декларирали хазяи до 10 февруари тази година. В сравнение с обявеното от наемодателите към същата дата на миналата година се отчита 15% ръст, научи „Монитор" от източници в приходната агенция.

Данъчната кампания обаче продължава до 2 май и се очаква дотогава общата сума да набъбне до около 150-160 млн. лв. Ако прогнозите се изпълнят, това означава, че в сравнение с декларираните през 2011 г. доходи от наеми  ще има увеличение от 20%.

„Монитор"

Изчезна разпит на ключов свидетел по „Октопод"

Страници от разпита на ключов свидетел по делото срещу Алексей Петров - Трактора - „Октопод", са изчезнали. Все още не е известен човекът, откъснал листовете от папките, които се намират в деловодството на съда. Едни от хората, които имат достъп до папките, са адвокатите на подсъдимите, тъй като в адвокатската стая се запознават със събраните доказателства.

За липсата на страниците известила деловодителката, която забелязала, че прошнурованите и подпечатани папки са разкъсани. При справка станало ясно, че на липсващите страници се намирал разпитът на бизнес дамата Теменужка Кайлитска, която е един от основните свиделите срещу Трактора. В показанията си тя казвала, че е прехвърлила 51% от собствеността на таксиметровата си компания „Такси С Експрес" на един от най-близките хора на Петров - Марчело Джотолов, също подсъдим по мегапроцеса..

„Монитор"

Бомба ала Доктора във Варна

Рибен бос беше разкъсан от взрив в движение и почина минути по-късно от раните си в болница. Атентатът срещу 52-годишния Йордан Харасимов-Даката бил извършен по същия начин, по който през 2003 г. в мерцедеса си беше взривен соченият за най-голям играч в цигарената контрабанда Иван Тодоров-Доктора.

Около 8 часа Йордан Харасимов тъкмо стигнал с лъскавото си ауди модел А6 до кръстовището пред Икономическия университет.


 

„Сега"

Държавата съвсем притисна фирмите си заради проблемите в бюджета

В стремежа си да намери пари правителството прибягва до все по-нестандартни решения. Всички фирми с държавно участие тази година ще бъдат длъжни да върнат в бюджета натрупани в предходни години печалби, които са останали неразпределени. Така компаниите ще могат да оперират само с 10-20% от текущата печалба, защото са длъжни да връщат в бюджета 80% от нея под формата на дивидент.

Задължението за връщането в бюджета на натрупаните неразпределени печалби ще засегне както предприятията и едноличните държавни дружества, така и смесените фирми, в които държавата има контролен пакет, става ясно от постановлението за изпълнение на държавния бюджет за 2012 г. Не е ясно на какви допълнителни приходи разчита държавата, защото финансовите отчети за 2011 г. още не са готови. Проверка на "Сега" за 2010 г. показа, че някои компании отчитат крупни суми в параграф неразпределена печалба.

В края на 2010 г. например Българският енергиен холдинг е разполагал с 121 млн. лв. Неразпределени печалби имат и по-големите ВиК дружества, които ще трябва да преведат по около 1 млн. лв. допълнително, коментира депутатът Димчо Михалевски от "Коалиция за България". Публичната информация за държавните предприятия е оскъдна и от отчетите за 2010 година не става ясно дали разполагат с натрупани резерви, а някои от тях като РВД реализират огромни приходи.

„Дума"

Министри и заместниците им със скандални пари за 2010 г.

Министри и зам.-министри са получили скандални възнаграждения през 2010 г. Това се изясни в парламента вчера, след като депутати от левицата извадиха данни от Сметната палата за страничните доходи на висшите представители на ГЕРБ в управлението. В повечето посочени случаи идват от участие в бордове. През 2010 г. обаче от ГЕРБ обявиха, че спират вече с практиката министри или техни заместници да получават пари за участие в бордове.

От данните на левицата става ясно, че Трайчо Трайков e получил 36 960 лв. Неговите заместници Иво Маринов - 28 511 лв., а Евгени Иванов - 9231 лв. Уволнената наскоро зам. здравна министърка Гергана Павлова - 20 281 лв., а министърът на образованието Сергей Игнатов - 29 206 лв.