Пол Уилямс, търсен за пране на пари в Испания, ще бъде екстрадиран

Добричкият окръжен съд допусна незабавно предаване на британския гражданин Пол Уилямс на испанските съдебни власти за осъществяване на наказателно преследване в изпълнение на Европейска заповед за арест. Съдебният състав потвърди наложената му мярка за неотклонение задържане под стража и постанови, той да бъде приведен в Затвора Варна до екстрадирането му.

Пресцентърът на Добричкия окръжен съд припомня, че 30-годишният Пол Уилямс е обявен за международно издирване от съда в гр. Естепона в Кралство Испания по обвинения за участие в престъпна организация и пране на пари. Той бе задържан в полицията в Добрич на 31.08.2010 г., а на 03.09.2010 г. Добричкият окръжен съд му наложили постоянна мярка за неотклонение задържане под стража. Испанските власти подозират, че с негово участие са изпрани значителни суми от незаконен произход, като е закупил луксозни имоти в Испания. Предполага се, че Пол Уилямс е участвал в организирана криминална група, действаща на територията на Коста дел Сол, която вероятно е организирала пратки на наркотици и оръжие от Испания за чужбина, използвайки мрежа от предприятия, създадени за тази цел, както и мрежа от дружества за укриване на печалбите от тези незаконни дейности.


На 09.09.2010 г. Пол Уилямс даде пред Добричкия окръжен съд съгласие доброволно да бъде предаден на изискващата го държава. Той не е оттеглил това съгласие в законовия тридневен срок. Днес представителят на Окръжна прокуратура – Добрич, и адвокатът на британския гражданин поискаха да бъде уважено искането на испанските власти. В последната си дума пред Добричкия окръжен съд Пол Уилямс помоли да бъде преместен в Затвора Варна, „за да бъде при малко по-нормални условия”. „Ужасен съм от ситуацията, в която съм попаднал. Искам по-бързо да бъда изпратен в Испания, за да си изчистя името”, заяви той. Актът на Добричкия окръжен съд е окончателен и не подлежи на обжалване.