Преглед на печата

Водещите заглавия в пресата днес: Нова Добруджанска трибуна:
Маскирани набиха продавач и обраха магазин
С РЕГИСТРАЦИОНЕН НОМЕР DOBRIC Е КОЛАТА HА НАШЕНЦИ В САЩ
КАВАРНА ПОДПИСА ДОГОВОР ЗА 236 000 ЛЕВА
9 ГОДИНИ ЗАТВОР ЗА НАСИЛНИК

Преглед на печата

„24 часа”

Лихвите се вдигат
По потребителските в левове стигнаха 12,32%
Лихвите по новите кредити за домакинствата тръгнаха нагоре през януари 2012 г. спрямо декември 2011 г. Това става ясно от статистиката на БНБ, публикувана вчера.
От 11,86 на 12,32% са се покачили за месец лихвите по новоотпуснатите потребителски заеми в левове. Тези в евро са нараснали от 9,74 на 9,82 на сто.
Тел. 112: Спешна помощ се крие от болни
Поне един път на ден дежурни от центъра за "Спешна помощ" отказват да говорят с болни, набрали тел. 112, и така нарушават разпоредбите на Министерството на здравеопазването. След това обаче обвиняват тел. 112, че са прехвърлили към тях случаи, които не са спешни, защото не искат да поемат отговорността за болните. Това заяви шефът на тел. 112 Стоян Граматиков в отговор на нападките, че операторите често правят грешки.


 

“ДУМА”

Почернени родители искат оставката на прокурор
Написаха отворено писмо до управляващите заради скандалното изказване на Валери Първанов
Родители на убити и пострадали при катастрофи деца искат оставката на зам. главния прокурор Валери Първанов. Повод за това е скандалното му изказване в национален ефир, че сключването на споразумения с виновни за убийствата по пътищата се прави, защото затворите са пълни. По думите на магистрата това било държавна политика. Отново в ефир Първанов, подсмихвайки
Организации недоволни от Министерството на културата
От МК признаха допусната грешка и спряха конкурс за организиране на фестивали с пари от ЕС
Над 80 културни организации от цялата страна се обединиха около искане за прекратяване на обществена поръчка на Министерството на културата. Те оповестиха своята единна позиция на пресконференция вчера.

„Стандарт”


Бащи искат да са бавачки
Все повече мъже излизат в майчинство
Все повече българи избират да дундуркат бебетата си, докато жените им работят. Само през 2011 г. 301 татковци са излезли в майчинство вместо половинките си, сочи статистиката на НОИ. За последните три години  бавачките в панталони са скочили с 30 на сто. Причината не е, че нашенецът все по-често минава под чехъл или по-трудно си намира препитание, твърдят експерти.
Румънски хляб подбива нашия
Румънски хлебари подбиха родния пазар с евтини самуни. В Разград 700 грама от насъщния се предлагат от комшиите за 65 ст. Родните фурни го дават с 20-25 стотинки по-скъпо. Евтиният хляб пристига от фирмата "Фарисан" в Гюргево, която щурмува и Русе. Дъмпингът изправи на нокти местните хлебари.

„Новинар”

Все повече татковци излизат в „майчинство”
Все повече бащи у нас излизат в отпуск по майчинство и поемат грижата за първоначалното отглеждане на децата си. Това сочат данните на Националния осигурителен институт за броя на бащите, които са се възползвали от правото си на отпуск по „майчинство” през последните три години.
Сивият сектор в здравеопазването е близо 75 на сто
Нелегалната дейност в здравеопазването е в далеч по-големи размери в сравнение със законната. Според проучване на Асоциацията на индустриалния капитал в България сред работодателите сивият сектор в тази сфера е между 50 и 75 на сто. Според близо 13 на сто от собствениците на фирми той е даже над 75 на сто.

„Класа”

Брюксел ни плаши със съд заради забавените реформи в енергетиката

Руският премиер Путин предлага единен енергиен комплекс в Европа и отхвърляне на третия либерализационен пакет
Ако до два месеца България не започне преструктурирането на Българския енергиен холдинг, срещу страната ни ще бъде заведен иск пред Съда на Европейския съюз в Люксембург. Това съобщиха вчера от Европейската комисия. Искането на Брюксел е от структурата на БЕХ да
България и Тунис ще развиват културния туризъм
България и Тунис ще включат и културния туризъм в обмена между двете страни, съобщи премиерът Бойко Борисов след срещата си с президента на Тунизийската република Монсеф Марзуки. Борисов води правителствена делегация, която е на тридневно посещение в Тунис.

„Земя”

Haд 50% сиво здравеопазване
Плащането на пари под масата основната корупционна практика сред белите престилки
Над половината от здравеопазването ни е сиво, алармираха от Асоциацията на индустриалния капитал в България вчера. Според проучване 64 на сто от анкетираните заявяват, че цялостната държавна политика е сред най-важните фактори за наличието на сива практика. 52 на сто отчитат, че върху тях влияят противоречивите и
Русия и ЕС в единен енергиен комплекс?
Руският премиер Владимир Путин предлага на Европейския съюз да се създаде единен енергиен комплекс EC-Русия, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирайки статия на премиера, публикувана във вестник „Московские новости". Първите стъпки в предлаганото направление са направени в газовия сектор, отбелязва ръководителят на руското  правителство.

„Телеграф”

БАЩИТЕ ГЛЕДАТ ДЕЦАТА,МАЙКИТЕ РАБОТЯТ
Патриархалният модел отпада, семейният бюджет по-важен
Все повече бащи у нас гледат децата си и излизат в майчинство, а майките ходят на работа и изкарват парите. Татковците напускат професията си и започват да сменят памперси и да бутат колички, докато съпругите им ходят на работа и осигуряват парите вкъщи.

„Труд”

240 елитни имота на тезгяха
240 суперлуксозни апартамента, почивна станция на морския бряг, резиденции, дипломатически клубове в Бояна и Боровец и куп други атрактивни имоти излизат за продан.
Плевнелиев срещу ГЕРБ
Парламентът не може да контролира държавния глава. Противоконституционно е. Каза го и президентът Плевнелиев. След предшественика си Първанов и очи в със соцлидера Сганишев. Така Плевнелиев за пръв път се опълчи срещу ГЕРБ. Която създаде парламентарна комисия за проверка на помилванията на бившия вицепрезидент Марин.