В 12 работни помещения установиха прекомерно ниски температури

240 проверки са извършили инспекторите по труда от началото на годината досега в различни предприятия от областта. Констатирани са 835 нарушения и са съставени 49 акта за административни нарушения, съобщи директорът на Инспекцията по труда в Добрич Младен Мартинов. Постъпили са 63 жалби и сигнали от граждани.

В 12 работни помещения установиха прекомерно ниски температури

След намесата на Дирекция „Инспекция по труда”, са изплатени 25 139 лева от началото на годината. Дължимите суми са били основно на работещи в търговията, ресторанти и хотели, и шивашки фирми.


От началото на февруари акцент са били ниските температури в работните помещения. Извършени са 30 проверки, като всяка от тях е свързана с най-малко две измервания. Констатирани са 12 несъответствия с изискванията.

 

Най-фрапиращият случай е измерена температура от 9 градуса, при регламент от 18 градуса, в хипермаркет, заради отказ на климатичната инсталация. За 24 часа проблемът е бил решен. Микроклиматът е проверяван в търговски, шивашки и машиностроителни фирми, в цехове за производство на мебели. Работодателите масово залагат на климатици и газ за отопление.


Много от дейностите на открито са били преустановени в най-студените дни, с изключение на аварийното поддържане на различните оператори, снегопочистването и сметоизвозването. Заетите в тези сектори са с подходящи облекла, а графикът е бил от къси работни периоди с чести почивки. В резултат на това няма нито един сигнал за измръзване, съобщи Мартинов.


Работодателите са взели спешни мерки и в рамките на денонощие – две са вдигнали температурата в помещенията, където инспекторите са констатирали несъответствия. Седем от тях са преустановили работа по собствена инициатива в най-студените дни за около седмица и повече.