Студен март месец

Средната месечна температура през март в Северна България и високите полета ще е между 3 и 6˚, по Черноморието и в Южна България - между 5 и 8˚, а в планините - между минус 6 и 0˚.

Студен март месец
През тази година се очаква средната месечна температура да бъде около и под нормата. Най-ниските минимални температури ще бъдат между минус 8 и минус 3, най-високите - между 17 и 22 градуса.

Такава е месечната прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) - БАН.

Средната месечна сума на валежите в равнините ще е между 30 и 60 mm, в планините - между 60 и 100 mm. През тази година се очаква сумата на валежите да бъде около и под нормата.

През първото десетдневие времето ще е доста динамично, с чести промени, усилване на вятъра, влажно, на места ще има и превалявания, но предимно слаби и предимно от дъжд, в Северна България - временно и сняг, но трайна снежна покривка няма да се образува. В средата на десетдневието ще има и краткотрайно застудяване.

През повечето дни от второто десетдневие температурите ще бъдат по-ниски от обичайните. Времето ще остане променливо, по-често облачно, с превалявания от дъжд и сняг, а временно затопляне и по-спокойно се очаква да бъде около и през втората половина от десетдневието.

В началото на третото десетдневие ще има валежи, последвани от понижение на температурите, но след това тенденцията е за по-сухо и спокойно време. Ще има повече слънчеви дни и по-малко валежи, свързани с преминаването на атмосферни смущения. Температурите постепенно ще се повишават.