Изложба "Спомени от стария Добрич"

Изложба "Спомени от стария Добрич"
Изложбата е посветена на 130 години от преименуването на Хаджиоглу Пазарджик на Добрич.

На 2 март, петък, от 17 часа в Художествена галерия – Добрич се открива изложба „Спомени от стария Добрич”, посветена на 130-годишнината от преименуването на Хаджиоглу Пазарджик в Добрич. Организатори на събитието са Община град Добрич, Художествена галерия и Регионален исторически музей.

Изложбата представя графичната колекция „Спомени от стария Добрич” на художника Янко Атанасов/1926-1999/.

Посетителите ще имат възможността да видят и копие от доклада на вътрешния министър Григор Начович до Александър І Батенберг от 19 февруари 1882 г., публикуван в Държавен вестник от 27 февруари същата година, с който става преименуването на града. Изложбата ще представи и оригинална снимка на тогавашния кмет Йордан Хаджииванов, както и документи на Общината, в които градът фигурира вече с новото си име.


Подготвени са две мултимедийни презентации на колекцията от пощенски картички от първата половина на 20 век на РИМ - Добрич и фотоси от личния архив на Янко Атанасов, разкриващи облика града ни през 60-те години на миналия век.

Янко Атанасов е трайно свързан с историята на художествения живот в град Добрич. Той е роден през 1926 г. в град Добрич. Завършва Художествена академия – София, /1965/ специалност декоративно–монументална живопис при проф. Георги Богданов.

Като студент участва в реставрирането на храм–паметника “Александър Невски”, Рилския, Бачковския манастири и скални църкви. След дипломирането си работи като художник в Държавния музикален театър в София, но се завръща в родния си град. В Добрич е назначен за директор на Галерията, която ръководи до 1975 г., по-късно работи като художник–проектант в Драматичен театър “Йордан Йовков.

Янко Атанасов е един от основателите на Дружеството на художниците в Добрич. От 1971 г. той е член на СБХ. Участва във всички изложби на Дружеството на художниците в Добрич, както и в много национални, регионални и международни изложби. Активно работи в областта на живописта, монументалните изкуства, графиката, сценографията и пространственото оформление. Основна тема в творчеството му е историята на родния край. Художникът е проектирал и оформил музейни сбирки, галерии и изложби. Изписал е църквите в с. Дончево и с. Преселенци, Добричко, както и параклиса във Военно гробище в Добрич. Създал е много керамични пана, стенописи и стъклописи.

 

През 1986 г. в съавторство със скулптора Никола Богданов проектира герба на град Добрич.

През 1986 г. открива изложбата “Спомени от стария Добрич”, а през 1994 г. – съвместна изложба с Н. Богданов. След смъртта му, в галерията в Добрич са открити изложби от непоказвани творби на Янко Атанасов – живопис през 2004 г. и рисунки - през 2006 г.

Творби на художника се намират в галериите в Добрич, София, Балчик, Каварна, Велико Търново, Враца, Силистра и др.

Графиките от цикъла „Спомени от стария Добрич” пресъздават атмосферата на града през 30-те – 50-те години на 20 век. Те са изпълнени в смесена техника, офорт и суха игла и са кадри от ежедневието на града в ония времена - старата чаршия, бюрекчията, фенерджията, латерната с късметите, Хайва пазар, панаира, гуляйджиите и търговците в кафенето - един поглед към миналото, съхранил спомена за стария Добрич, така необходим днес.

Изложбата е планирана и реализирана от екипите на Историческия музей и Художествената галерия със съдействието на съпругата на художника Янка Атанасова. Придружена е от каталог „Янко Атанасов. Спомени от стария Добрич”, издаден с финансовата подкрепа на Община град Добрич. Изданието е ценно, тъй като освен графиките, съдържа спомените на художника и описания на града, събития, случки в театъра и историята на галерията в Добрич.


Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+