Детелина Николова участва в Общо събрание на Сдружението на общините

Кметът на Добрич участва в ХХІV Общо събрание на Националното сдружение на общините, което се провежда на 29 февруари и 1 март в София.

Детелина Николова участва в Общо събрание на Сдружението на общините

През първия ден е организиран дискусионен форум на тема „Българските общини – пред стари и нови предизвикателства”. Кметът Детелина Николова ще представи пред участниците и гостите на форума развитието на българското местно самоуправление през последните 20 години.


 

Ще бъдат дискутирани още влиянието на икономическата криза върху местните власти, финансовата децентрализация - тенденции в Европа и България, както и междуобщинското сътрудничество при изграждане на общинска инфраструктура. В работата на форума ще вземат участие  Любен Татарски -председател на Комисията по регионална политика и местно самоуправление в 41-то Народно събрание, Мерседес Бресо - президент на Комитета на регионите на ЕС, Гинка Чавдарова, изпълнителен директор на НСОРБ, представители на Европейската банка за възстановяване и развитие и на Норвежкото сдружение на местните и регионални власти.

 

След дискусионния форум предстои тайно гласуване за избор на членове на Управителен и Контролен съвет на Националното сдружение. Изборът на председатели на Управителния и Контролния съвет ще бъде на 1 март от 9, 30 часа. След тайното гласуване и обявяване на резултатите  пред Общото събрание, по предстоящите реформи във ВиК-сектора ще говори министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

 

Ангажиментите на общините по управление на отпадъците ще коментира министърът на околната среда и водите Нона Караджова. По време на Общото събрание ще бъдат обсъдени Програма за дейността на Сдружението за 2012 г., отчета за бюджета за 2011 г., както и проектобюджета за тази година.