Солени глоби за труд без договор

Две нови промени са залегнали в Кодекса на труда, които дълго време бяха обсъждани.

Солени глоби за труд без договор

Първата е разписана в чл. 414 а. Той съдържа две алинеи, които гласят „който предоставя работната си сила без сключен трудов договор се наказва с глоба  трикратен размер на личните осигурителни вноски за задължителното социално и здравно осигуряване, определени върху минималния осигурителен доход за изпълняваната работа в зависимост от конкретната икономическа дейност или професия. Това съобщи директорът на Инспекцията по труда в Добрич Младен Мартинов. „Т.е. вече можем да търсим отговорност  и от работещите, които предоставят работна сила без сключен трудов договор”, заяви той.



Алинея 2 уточнява, че платената глоба по ал. 1 се превежда във фондовете на държавното обществено осигуряване и на Националната здравна каса. Тази норма я има в много европейски държави, отбеляза Мартинов. Тя съществува отдавна там. У нас беше обсъждана от известно време и сега е приета. „Ако приемем, че трудовият договор е волеизлиянието на две страни, има логика в текста, тъй като в нашата практика доста често сме се натъквали на нежелание на работещ или служител да сключи трудов договор”, каза още Мартинов.

Другата новост е, че непредставен трудов договор при започване на работа и липсата на уведомление в НАП, няма да се счита за „маловажно нарушение”, както досега, и работодателят ще се наказва със санкция от 1 500 до 15 000 лева. Глобата до момента е била 300 лева. Работодателите досега са си позволявали да подписват договори едва при проверка от Инспекцията по труда.