Божинов влезе на смяна и спаси България в дебюта на Любо Пенев

"Трикольорите" стигнаха до равенството 1:1 при гостуването на Унгария, Ивелин Попов и Сашо Тонев с фрапантни пропуски.

Божинов влезе на смяна и спаси България в дебюта на Любо Пенев
Националите ни измъчено стигнаха до равенството 1:1 като гост на Унгария в контрола, която беше дебют за Любослав Пенев начело на България. "Трикольорите" бяха на път да загубят мача в Дьор, след като с фрапантни пропуски се отчетоха капитанът Ивелин Попов и Александър Тонев. В 87-ата минута обаче появилият се на смяна Валери Божинов наказа "маджарите" и спаси България от загуба.

Любопитното е, че това не е първи случай, в който нападателят на Лече се разписва в дебют на национален селекционер. През 2004-а Божинов също вкара за крайното 1:1 при гостуването на Ейре за контрола в Дъблин, която беше първи мач за Христо Стоичков начело на България. И тогава Валери беше футболист на италианския клуб, в който играе в момента.

При гостуването на Унгария избраниците на Любо Пенев се представиха много силно през второ полувреме, след като преди почивката бяха тотално надиграни от домакините. В 5-ата минута Балаш Джуджак удари греда, а в 42-ата Адам Салай "взриви" трибуните на "ЕТО Парк", вкарвайки топката в мрежата на Николай Михайлов.

За първия си мач начело на България Пенев избра да започне в схема 4-1-4-1 с Николай Михайлов на вратата и четирима защитници - Иван Бандаловски (десен бек), Николай Бодуров и Иван Иванов (централни бранители), както и Петър Занев (десен бек). Точно пред тях като дефанзивен халф действаше Светослав Дяков от Лудогорец, който изигра силен мач и впечатли с няколкото си извеждащи подавания, които пускаше към съотборника си в тима от Разград Емил Гъргоров и към Ивелин Попов и останалите, действали в атакуващ план. Пред Дяков се очерта четворка в лицето на Станислав Манолев (вдясно), Владимир Гаджев и Христо Златински - в средата, и Ивелин Попов (вляво). Нападателят на Газиантепспор беше с капитанската лента днес при отсъствието на опитните Стилиян и Мартин Петрови. На върха на атаката започна Емил Гъргоров.

УНГАРИЯ - БЪЛГАРИЯ 1:1
1:0 Адам Салай (42), 1:1 Валери Божинов (87)

БЪЛГАРИЯ: 13.Николай Михайлов (62-12.Стоян Колев), 11.Иван Бандаловски (46-20.Александър Тонев), 5.Николай Бодуров, 15.Иван Иванов, 4.Петър Занев (62-14.Веселин Минев), 22.Христо Златински (46-17.Георги Миланов), 18.Владимир Гаджев (85-7.Иван Стоянов), 21.Светослав Дяков, 2.Станислав Манолев, 9.Ивелин Попов, 23.Емил Гъргоров (62-10.Валери Божинов)
Селекционер: Любослав Пенев