Почетният консул на Швеция на първо посещение в Добрич

Йоран Свенсон - почетен консул и ръководител на мисията в София, посети областта по лична покана на Областния управител на Добрич Желязко Желязков. Той бе придружаван от Константин Дараданов, почетен консул на северната страна във Варна. Двамата оглавяват двете представителства след закриването на посолството на Кралство Швеция през 2010 г.

Почетният консул на Швеция на първо посещение в Добрич

Свенсон информира Областния управител, в качеството си на председател на Българо-скандинавска търговска камара, че има намерение и желание да инициира среща на местния бизнес от областта с представители на Камарата от скандинавските страни. Той допълни, че в камарата членуват над 70 фирми с различен предмет на дейност, всяка от които е световен лидер в своята област.     


 

Областният управител на Добрич радушно подкрепи идеята и обеща съдействие при подготовката и организацията на срещата. Той счита, че това е отлична възможност за развитие и задълбочаване на икономическото сътрудничество, и на традиционно добрите отношения между двете държави.     

 

Двете страни изразиха убеденост, че планираната за месец май съвместна проява ще даде възможност за намиране на общ език и осъществяване на търговско партньорство, което е във взаимен интерес. Желанието е да се стимулира най-вече малкия и среден бизнес, което кореспондира с европейските инициативи в тази посока.     

 

В рамките на срещата Желязко Желязков запозна гостите с икономическите характеристики на региона и потенциала на област Добрич по отношение на селското стопанство, туризма и възобновяемите енергийни източници.

 

hpim9322_600