Празникът в Добрич - програма

Празникът в Добрич - програма
Дни на отворените врати се провеждат днес до 14.00 часа във Военното гробище – музей и в музея в Градски парк „Свети Георги”.
Празнична литургия и света панихида в памет на загиналите за освобождението на България ще бъде отслужена от 10.00 часа в Храм “Свети Георги”.

През целия ден ще бъдат поднасяни цветя на паметниците на Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Захари Стоянов, Ф. М. Достоевски, Добротица, Хайдут Пею Буюклията, Генерал лейтенант Цимерман и на Алеята на опълченците във Военното гробище.

Общоградското поклонение и церемонията по издигане на знамената на Република България, Европейския съюз и град Добрич ще започне от 11.00 часа на паметника на Хан Аспарух и Костницата на загиналите руски воини. Официален гост на поклонението да бъде вицеконсулът на Генералното консулство на Руската Федерация във Варна Максим Альошин. С военни почести от представителната част на Варненския гарнизон ще бъдат поднесени венци на паметника на Хан Аспарух и на Костницата на загиналите руски воини. Кметът на Добрич Детелина Николова ще произнесе тържествено слово.

В 12.30 часа на естрадата на площад „Свобода” добричлии и гостите на града ще бъдат поздравени от Представителен фолклорен танцов ансамбъл „Добротица” и Детска танцова студия „Добрич”.

В 13. 30 часа в Народно читалище „Йордан Йовков” ученици ще дадат начало на съвременния препис на „История славянобългарска”, посветен на 290 години от рождението на Отец Паисий, 250 години от написването на Историята и 170 години от създаването на Добруджанския препис. Инициативата е на Община Добрич и читалището. Всеки добричлия ще може да препише собственоръчно по ред от алманаха на българското Възраждане, създаден от Паисий Хилендарски. Новият препис трябва да бъде завършен за празника на славянските първоучители Кирил и Методий - 24 май. Той ще стане част от фонда на читалищната библиотека.

Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+