Разследван за убийство от 2008 г. остава в ареста

Добричкият окръжен съд потвърди наложената на 52-годишния Нико Василев от с. Росен, община Ген. Тошево мярка за неотклонение задържане под стража. Той е обвиняем за това, че на 27.12.2008 г. умишлено е умъртвил 53-годишен мъж от гр. Балчик.

Адвокатът на Нико Василев поиска изменение на мярката за неотклонение с мотив, че е налице промяна в обстоятелствата, при които Добричкият окръжен съд е наложил на подзащитния му най-тежката мярка за процесуална принуда. Защитникът посочва, че няма опасност 52-годишният да се укрие или да извърши ново престъпление, той има постоянен адрес и добри характеристични данни. Процесуалният представител моли съда да прецени, дали са налице доказателства, че Нико е извършил престъплението, за което е привлечен да отговаря. В съдебната зала днес, адвокатът се позова на съдебно-медицинска експертиза за състоянието на обвиняемия по време на инцидента. Тя, според защитника, дава основания да бъде обсъдено авторството на престъплението и опасността Нико да се укрие или да извърши друго деяние.


Окръжна прокуратура – Добрич, се противопостави на молбата с мотива, че лицето е задържано за тежко престъпление, а направените от него самопризнания се подкрепят от други събрани доказателства. Държавното обвинение заяви, че предстои да бъде изготвена трасологична експертиза, която ще покаже, дали е възможно смъртта на 53-годишния мъж да е настъпила от падането му или има удар по главата.

Добричкият окръжен съд след като изслуша страните и взе предвид представените доказателства, установи, че срещу Нико Василев е повдигнато обвинение за умишлено убийство, което се наказва с лишаване от свобода не по-малко от 10 години. Въз основа на това и на опасността да се укрие или да извърши друго деяние, е взета първоначалната му мярка за неотклонение. Съдът още тогава е оценил чистото му съдебно минало, добрите характеристични данни и постоянното му местожителство. Магистратите отчитат и стореното от него, за да прикрие трупа на жертвата. Съдебният състав смята, че следва да бъде отхвърлено възражението, че Нико не е автор на престъплението, за което е привлечен да отговаря. Неговите признания, направени пред полицията и съдия, също опровергават това възражение. Те съответстват на останалите данни по делото, на заключенията от назначените експертизи и на свидетелските показания. С тези аргументи Добричкият окръжен съд остави без уважение молбата на Нико Василев за изменение на мярката за неотклонение. Определението на първоинстанционния съд подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна.

Пресцентърът на ДОС припомня, че трупът на пострадалия е бил намерен на 12.09.2009 г. в полезащитен пояс в землището на с. Средина, община Ген. Тошево. Той е бил работник в почивната станция, която Нико ръководел.