Община Добрич търси изпълнители за големия воден проект

Община Добрич обяви процедурите по Закона за обществените поръчки за избор на изпълнители за проекта за подобряване на водния цикъл.

Община Добрич търси изпълнители за големия воден проект

Над 72 милиона лева е стойността на обществената поръчка за строително-монтажните работи на ВиК инфраструктурата. Обособени са 5 лота, 4 от които обхващат реконструкция на водопреносната мрежа, а петият е за канализацията.


 

Успоредно с тази процедура е обявен и търга за избор на строителен надзор на стойност 3, 5 милиона лева. Процедурите стартираха след подписаното предварително Споразумение от кмета на Добрич Детелина Николова и министъра на околната среда и водите Нона Караджова за реализацията на "Интегриран проект за подобряване на водния сектор в гр. Добрич - фаза I". Споразумението даде възможност на Община Добрич да стартира изпълнението на проекта преди неговото одобрение от Брюксел, така че строителството да приключи до края на 2014 г. Тези действия на Община Добрич ще дадат възможност същинските строителни работи да се извършват през периода 2012 - 2014г.


Най-мащабният проект на Община Добрич е на стойност 115 милиона лева и се финансира по Оперативна Програма „Регионално развитие". В него е включенa реконструкция на общо 86 километра водопроводна мрежа, рехабилитация на главни канализационни колектори и на пречиствателната станция за отпадъчни води в село Врачанци. С този важен проект за Добрич ще се редуцират загубите на вода от около 78% до около 36%, ще се подобрят екологичните условия и ще се отговори на директивите на европейския съюз във връзка с опазване на околната среда относно качеството на водите. Очакваните резултати са и създаване на условия за потребление на вода с по - високо качество.