Ученици се запознават с "бащите" на Евросъюза в библиотеката

Ученици от Финансово-стопанска гимназия "Васил Левски" със своята преподавателка по немски език Светлана Върбанова посетиха Регионална библиотека „Дора Габе” за запознаване с темата „Зараждане на европейската идея и велики личности, свързани с нея, както и с велики европейски политици на 20-ти век.

Ученици се запознават с "бащите" на Евросъюза в библиотеката

Учениците са участници в Евроклуб "EUREKA" на ФСГ „Васил Левски”, учреден в рамките на проект "Да направим училището привлекателно за младите хора" по инициатива на Министерството на младежта и науката по Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" 2007-2013 година.


 

Преди да пристъпят към дейността на клуба, учениците се регистрираха като читатели и бяха запознати със секторите и фондове на библиотеката, информационните възможности и услугите, които предлага регионалната институция на своите потребители. Младежите изслушаха беседа по библиотечно-библиографски знания, които ще ги подпомогнат в ползването на информационните ресурси на библиотеката. 

 

В Обща читалня те имаха на разположение разнообразна литература за зараждането на европейската идея, събраха много идеи за предстоящия дебат на тема „Настоящите предизвикателства пред Европейския съюз”, който ще се проведе през втората половина на месец март в библиотеката.

 

biblioteka_600

 

В Центъра за информация и библиотечно-библиографско обслужване учениците разгледаха сайтове на различни европейски институции с препратки към историята на ЕС. Участниците в клуба събраха биографични данни за смелите държавници – Жан Моне, Робер Шуман, Алчиде Де Гаспери, Конрад Аденауер, които се заемат да убедят своите народи да поставят началото на нова епоха в европейската история, наречени „бащите” на европейската интеграционна идея, както и за други велики европейски политици на 20-ти век като Хелмут Шмит, Михаил Горбачов Герхард Шрьодер, Шарл де Гол, Ханс-Дитрих Геншер и др.

 

Съвместната дейност между Регионална библиотека „Дора Габе” и ФСГ „Васил Левски” датира от години и включва различни прояви /изложби, работни ателиета и др./ и международни проекти. В работния план на клуба по проект "Училище за себеутвърждаване и подготовка към европейски хоризонти" (УСПЕХ) са включени и други общи дейности и посещения в библиотеката. Съвместната работа между библиотеката и клуба се отразява и в блога на клуба на адрес http://fsgcreativityandaction.blogspot.com/