Преглед на печата

Водещите статии на всекиднвниците продължават да нищят финансовото ни дередже

Преглед на печата
СТАНДАРТ”

„Сменяме телевизора”
Минаваме само на цифрова догодина
Скоро ще превключим само на цифрова телевизия. Датата, на която аналоговият сигнал у нас ще бъде изключен, е 1 септември 2013 г. Това става ясно от план за преминаване към цифрово радиоразпръскване, публикуван на сайта на транспортното министерство. Дотогава всички българи трябва да си осигурят приемници, които улавят новия сигнал. Другият вариант е да монтират декодиращи устройства (set-top-boxes) към по-старите модели телевизори. За бедните българи, които получават енергийни помощи, ще има бонус. Държавата ще им предостави декодер за един апарат. За тази цел са предвидени 17,5 млн. лв. в бюджета. В момента повечето кабелни оператори предлагат едновременно цифров и аналогов сигнал.
В 17 държави от ЕС преходът към наземна цифрова телевизия приключи още в края на 2011 г.

 „ТЕЛЕГРАФ”

„Снегът стопи 500 млн. лева”
На повече от половин милиард лева възлизат щетите от тежката зима, показа проверка на „Телеграф". Над 200 млн. загуби отчетоха собствениците на плавателни съдове заради спряното корабоплаване по заледените води на Дунав. Напълно съсипана е реколтата от рапица в Добруджа. Маслодайната култура даваше най-голяма печалба на арендаторите в последните години, а с нея бяха засети 350 000 дка., от които се чакаха приходи от над 80 млн. лв. Огромни са щетите по крайбрежието, което беше опустошено от огромни вълни.

 „СЕГА”

„ГЕРБ предлага строги, но спорни наказания за шофьорите убийци”
Ако промените бъдат одобрени, делата за катастрофите ще се точат с години и ще блокират възможността пострадалите бързо да получат обезщетения и застраховки
ГЕРБ е на път да направи редица необмислени поправки в Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс, които, вместо да помогнат, в повечето случаи ще навредят на пострадалите при пътнотранспортни произшествия.

 „ЗЕМЯ”

„Още 40 милиона евро за младите фермери”
Най-слабо усвояваме средствата за агроекология
Със седмото изменение на Програмата за развитие на селското стопанство ще бъдат прехвърлени пари към три мерки на програмата. Още 40 млн. евро ще има за младите фермери, съобщи вчера зам.-министърът на земеделието Светлана Боянова на форум "Агросекторът и еврофинансирането". Очаква се да бъдат прехвърлени средства за сектор плодове и зеленчуци, както и за животновъди първа категория. „Много моля всички животновъди от втора и трета категория да заповядат при нас и да се възползват от финансирането", призова Боянова. Около 123 млн. евро се пренасочват за общините и юридическите лица с нестопанска цел, защото има голям интерес към пътища и канализационна мрежа. Ние сме държавата, която най-слабо си усвоява средствата за агроекология и тези пари могат да бъдат загубени, призна Светлана Боянова.

 „КАПИТАЛDAILY”

„Данъкът върху хазарта може да бъде намален”
Управляващите обмислят промяна в облагането, за да привлекат сайтовете за залагания
Данъкът върху хазарта беше първият, който правителството увеличи заради кризата. Сега държавата ще го промени, за да мотивира международните сайтове за залагания да се лицензират в България и да плащат данъци тук.

 „КАЛСА”

„"Булгаргаз" няма пари да запълни "Чирен", възможни са проблеми следващата зима”
Трудното събиране на вземанията на "Булгаргаз" и липсата на свеж паричен поток поставят под въпрос осигуряването на достатъчно количества природен газ за следващия отоплителен сезон. Това заяви пред "Класа" Димитър Гогов, изпълнителен директор на дружеството.

 „ТРУД”

„Милиони загробени в тъпи проекти”
Паметници на глупостта и мегаломанията са осеяли цялата страна. Милиони левове са хвърлени в неизползваеми сгради, зали, болници, антипаркинг колчета, рампи, десетки безсмислени съоръжения, показа проверка на кореспондентите на “Труд”.

“МОНИТОР”

“Газиш човек на зебра - 8 години затвор”
До 8 години затвор за шофьори, които са убили човек, като са минали на червен светофар, предвиждат промени в Наказателния кодекс, които до месец ще бъдат внесени в парламента от ГЕРБ.

 „ПРЕСА”

„Затвор за смърт на зебра”
Шофьори, които убият човек на зебра, да бъдат наказвани задължително със затвор. Такава присъда ще получават и убийците на пътя, които нямат книжка или сгазят човек, минавайки на червено.

 „ДУМА”

Министерството на Найденов дължи 700 000 лв. за язовири
105 охранители са без заплати няколко месеца
С над 700 000 лева е задлъжняло земеделското министерство за охраната на язовирите в страната, стопанисвани от “Напоителни системи”.
„АЛФА РИСЪРЧ”: Хората не намират нито един министър за успешен
За пръв път Цветан Цветанов събира повече негативи, отколкото позитиви, сочи проучването
 
„24 ЧАСА”

Вземат ни 31 лв., за да измият пътен знак
По тарифа на фирма в Плевенско
Нов струва 48,20 лева
31 лв. може да получи пътна фирма в Плевенско за измиването на един знак, посочващ, че се движим по път с предимство. Това показват тарифи, с които строителните фирми са спечелили поръчки за ремонти и почистване пред пътната агенция. 38,75 лв. за кв. метър
Щастливите кокошки ядат повече, разходите с 30 % по-високи
От фермите яйцето излиза по 18-22 ст., търговци слагали до 60% надценка
341 000 са нещастни, чакат да бъдат заклани

„РЕПУБЛИКА”

ОТИВАШ В ЗАТВОРА ЗА ПРЕВИШЕНА СКОРОСТ
Управляващи и близки на загинали се разбраха за промени в Наказателния кодекс
ЛЪЖАТА НА ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР -ДОКАЗАНА
Стефан Константинов се запознал с проблема още през септември 2011 г.
Уволнената му заместничка Гергана Павлова показа документ, с който го уведомила за цените на лекарствата

„НОВИНАР”

„Синята зона" в поскъпва двойно
Пускат паяците само в краен случай, таксата за скобите скача тройно
Паркирането в "синя зона" в София поскъпва двойно. Съветниците от транспортната комисия решиха цената за час престои в зоната за платено паркиране да е в размер на 2 лева, а не един, както досега.
В МС има два-три пъти по-високи заплати от тази на Борисов
Премиерът отпусна още два дни за връщането на бонусите
В МС има хора, които взимат два или три пъти повече от премиера Борисов. Това заяви пред 6TB шефът на политическия кабинет на премиера Румяна Бъчварова.