Набелязват мерки за безопасност на пътя в област Добрич

Областната комисия по безопасност на движението по пътищата проведе днес първото си заседание.

Набелязват мерки за безопасност на пътя в област Добрич

То се проведе в Областна администрация, а в него участваха представители на общините в Добричко и институции.

 

Присъстващите се запознаха с Националната стратегия за подобряване безопасността на движението по пътищата в Република България за периода 2011 – 2020 година. Тя предвижда намаляване на жертвите на катастрофи наполовина, а на тежко ранените - до 20%.

 

В периода 2000 - 2010 година 10 627 човека са загинали по пътищата в страната.

 

До 16 март общините и институциите трябва внесат предложения за конкретни мерки и направления, които да бъдат заложени в Областната стратегия за подобряване безопасността на движението по пътищата. Тя ще бъде приета на следващото заседание на областната комисия на 27 март.

 

Участниците в днешното заседание се обединиха около становището, изказано от зам. кметът на Добрич арх. Пламен Ганчев, че за да се реализират дейностите по стратегията, трябва областната комисия да бъде финансово осигурена.

 

Движението на тежки камиони и големият трафик през град Генерал Тошево са основен проблем за нас, отбеляза Ивайло Манушев - зам. кмет на Община Генерал Тошево. Изграждането на обходен път, обаче е обвързано със средства, допълни той.

 

Най-натовареният път в областта е Добрич - Варна, 1 200 автомобила минават средно по него всеки ден, съобщи Иван Светославов - директор на Областно Пътно Управление - Добрич. Многократно е поставян въпросът, че е необходимо този път да стане минимум 3-лентов, но затова се необходими финанси, обясни още той.

 

Гл. инсп. Катранджиев, представител на Пожарната на днешното заседание, пък изрази гражданската си позиция, че в Добрич е необходимо светофарите да осигурят зелена вълна по булевардите, особено в пиковите часове. Според него и "легналите полицаи" в Добрич са прекалено високи.

 

p3060003_600