Преглед на печата

Водещите заглавия в централнaта преса за днес, осми март:

Преглед на печата
в. „СТАНДАРТ”

Карта почерпи със 100 бона

Безработна сливналийка теглила с месеци по 400 лева

Вълшебна карта позлати безработна сливналийка. Жената изтеглила близо 100 000 лева от своята дебитна сметка, като дърпала по 400 лева на ден.

В сметката й освен помощите незнайно откъде постъпвали крупни суми, разказват полицаи. Със случая се занимава Районната прокуратура в Сливен, но оттам отказаха информация. Собственичката на дебитната карта е разпитана в полицията, но не е задържана. Все още не е ясно откъде са идвали парите. Куриозът излязъл наяве, когато банкомат "глътнал" вълшебната карта и ромката отишла да се разправя.

В. „ДУМА”

МС хвърля 60 милиона за ненужен софтуер

Държавата ще купува много повече лицензи, въпреки че възнамерява да съкращава администрация

Обществена поръчка за все още неизлязъл на пазара компютърен софтуер на стойност 60 000 000 лв. е направил Министерският съвет, съобщи вчера Медиапул.

ГЕРБ пази предпазливо Цветанов заради натиска на съда

Мнозинството не прие искането за анкетна комисия за скандалите на вътрешния министър със съдебната власт, нито един гербаджия не стана да се изкаже

Да се създаде временна анкетна комисия в парламента, която да установи дали има системен политически натиск от страна на вътрешния министър Цветан Цветанов върху съдебната система, настояха вчера от Коалиция за България.

В. „24 ЧАСА”

2,1 млн. лв. бонуси раздал Орешарски

603 000 лева върнаха сегашните управляващи

Точно 2163 387 лв. извънредни пари над заплатите като допълнително материално стимулиране и от участия в бордове са си раздали във финансовото министерство на тройната коалиция за периода 2005 - 2009 г., показва справка, с която „24 часа" разполага. Любопитно е, че тогавашният финансов министър Пламен Орешарски не е взел нито лев. Вчера от ГЕРБ призоваха всички правителства, които са вземали пари над заплатите, да ги върнат в 7-дневен срок.

Бойко събра 603 хил. лв. бонуси, търси още 8 млн. от бившите

Парите отиват за болни, но държавните лимити за лечение в чужбина остават

603 675,62 лв. е равносметката от мащабната едноседмична операция по връщане на бонуси, разпоредена от Бойко Борисов.

Преди вчерашното заседание на правителството премиерът съобщи, че това е събраната сума.

В. „ЗЕМЯ”

Искаме ефективни присъди за убийците на пътя

Единствено в България се сключват споразумения с убийците на пътя? Защо не ги съдим така, както е по света? Държавна политика ли е това? Майките на загиналите на пътя деца написаха открито писмо с молба за ефективни присъди. Нима личната мъка не им стигна, че им се наложи да чуят обясненията на заместник главния прокурор Валери Първанов за това, че съдът предпочита да сключва споразумения и да дава условни присъди на убийците на пътя, защото затворите са пълни и няма място за още престъпници.

Турция иска БТК

Телекомуникационната компания дължала над 1,6 милиарда евро

Най-големият турски мобилен оператор „Тюрксел" ще подаде оферта да закупи 93.99% от акциите на „Виваком", който навремето закупи „Българската телекомуникационна компания (БТК), предаде вчера Ройтерс. Новината беше съобщена в изявление за Истанбулската фондова борса.

В. „МОНИТОР”

КАТ лови 30 на час без „Гражданска”

ЕЛЕКТРОННИ КПП-ТА СМЕНЯТ КАРАУЛКИТЕ В СОФИЯ

Нови мобилни камери монтират в полицейските автомобили

По 30 шофьори без задължителната застраховка „Гражданска отговорност” снимат за час новите експериментални камери на КАТ, поставени на изхода от София в посока магистрала „Тракия”.

Държавата продава 10 имота зад граница

Външно вади на тезгяха порутени и изоставени сгради

През 2011 г. сме се разделили с 4 апартамента, 3 блока и 2 къщи

Десет дипломатически имота зад граница са обявени за продажба през 2012 г. Това съобщиха за „Монитор” от външното министерство.

В. „ПРЕСА”

Станишев надвил Борисов по бонуси

Висш чиновник от БСП взел 540 000 лв., царски човек - 951 976 лв.

Над 603 хил. лв. законно получени бонуси за последните 3 г. възстанови доброволно в хазната висшият ешелон на властта, назначен от Бойко Борисов. Така 99% от ВИП чиновниците се подчиниха на ултиматума на премиера и спасиха постовете си.

В. „РЕПУБЛИКА”

Отровна козметика залива пазара

В някои от най-разпространените червила, мазила за лице и спирали, включително и на българския пазар, канадски учени откриха тежки отровни метали - арсен, кадмий, олово, берилий, никел и др.

Дянков потвърдил за 55 млн. лв. бонуси

Финансовият министър Симеон Дянков потвърди информацията, че служителите в неговото ведомство са получили бонуси в размер на 55 085 865 лева през 2011 година.

Признанието идва в отговор на запитване към министъра, дошло от депутата от Синята коалиция Ваньо Шарков.

В. „СЕГА”

Борисов използва и болно момче в PR кампанията срещу бонусите

Премиерът прати приятелите на Йордан Стоев да благодарят на правителството за "жеста" пред камерите, а после да искат пари и от Доган, Първанов и Станишев

Връщането на бонусите от висшите чиновници съвсем заприлича на фарс, след като премиерът Бойко Борисов не се посвени да използва няколко деца, приятели на болно от левкемия момче, за PR акцията си. Йордан Стоев, който ще получи основната част от събраната сума, присъства на заседанието на правителството вчера и изслуша назидателната реч на премиера за върнатите пари от министри, зам.-министри, областни управители и политически кабинети.

Община Плевен поддържа пътищата до 100 пъти по-евтино от държавата

Община Плевен плаща до 100 пъти по-евтино за някои дейности по пътната поддръжка в рамките на града в сравнение с цените, по които Агенция "Пътна инфраструктура" сключва договори за същите неща по републиканските пътища в областта. Това показва справката, предоставена на "Сега" от кмета на Плевен Димитър Стойков.

В. „КЛАСА”

Ръст на просрочията във всички сектори ще свие кредитирането

Трезорите затягат най-силно политиките спрямо отпускането на заеми за строителството

Притиснати от нарастващи просрочия във всички големи сектори на Европа, банките ще се сложат на принудителна кредитна диета. Това сочат данни от Европейския банков барометър на консултантска компания "Ърнст и Янг",

В. „ТЕЛЕГРАФ”

АЛИСИЯ НАКЛЕПА ВАЛЕРИ ЗА УКРИТИ ДОХОДИ

Адвокатката й: Декларирал е 15 000 вместо 143 000 евро

Алисия обвини Валери Божинов, че си укрива доходите от съда и е декларирал 15 000 евро месечно вместо получаваните от него 143 000. Това стана чрез коментар на нейната адвокатка, изпратен до медиите, след като изтече информация за решението на съда.

В. „НОВИНАР”

Кабинетът скри имената на нан-облажипите се с бонуси

Заместник на екоминистър Караджова върнал 57 000 лева

Въпреки гръмко оповестената "кампания" на премиера с прибирането на бонусите от представителите на властта и администрацията имената на тези, които са вземали възнаграждения, останаха в тайна.  

В. „ТРУД”

БОРКОР глътна 2,5 млн.

А още не е започнал работа

Центърът за превенция и противодействие на корупцията БОРКОР похарчи 2,5 мл н. лева за малко повече от шест месеца, а все още не е започнал реална работа, призна правителството.

Средствата са отпуснати за стартиране на дейността с постановление на кабинета от 17 юни м.г., обясниха за „Труд" от пресслужбата.