Под прикритие 2: Полски картофи, дегизирани като лук, се опитват да влязат инкогнито у нас

Бдителни гранични полицаи "арестуват" втора нелегална пратка на Кардам в рамките на месец - още 22 тона полски картофи ще бъдат върнати на страната износител, съобщават от Българсската агенция по безопасност н а храните

Под прикритие 2: Полски картофи, дегизирани като лук, се опитват да влязат инкогнито у нас

След получено  уведомление от гранична полиция на ГКПП Кардам, за спрян камион с произход Полша, в който според придружителните документи, трябва да се превозва 22 000 килограма полски пресни зеленчуци е извършена проверка на пратката. Фитосанитарните инспектори установяват, че в камиона има 4 палета лук и 18 палета картофи, като лукът е натоварен в края на камиона за да прикрие картофите.



Тъй като не са представени необходимите съпроводителни документи за транспорт на картофи с произход Полша, камионът и ремаркето са запечатани. Издаден е протокол за отказ на внос на растителни продукти, които не са в съответствие с настоящите фитосанитарни разпоредби. Пратката е върната на полския износител и не е допусната на територията на страната. За случая са уведомени полските фитосанитарни власти.

 

Припомняме, че на 27 февруари 2012 година, на същия граничен пункт бяха "заловени" 18,5 тона картофи.