Какво е качеството на водата в Добрич

Нестандартните проби са 15.74%. В близо 5% от проверките водата не отговаря на изискванията по микробиологични показатели, съобщават от РЗИ - Добрич.

Какво е качеството на водата в Добрич

Регионална здравна инспекция - Добрич разпространи информация с обобщените  годишни резултати от дейността на здравния контрол по мониторинговата програма за качеството на водата, предназначена за питейно – битови нужди в област Добрич.

През 2011 г. са осъществени всички планирани лъчови пробонабирания, съгласно съвместната мониторингова програма с „ВиК” ЕООД – Добрич, по зони на водоснабдяване, които за регион Добрич са общо 72.


 

От крана на консуматора в  централно водоснабдените населени места са изследвани  426 бр. проби води по показателите за постоянен мониторинг, като 59 проби не отговарят на изискванията на Наредбата за качеството на водата, предназначена за питейно – битови цели. От тях 43 проби са нестандартни по физико-химични показатели, 13 проби са нестандартни по микробиологични показатели и 3 проби са едновременно нестандартни по микробиологични и физико-химични показатели.


По показателите за периодичен мониторинг са изследвани 76 проби води от централно водоснабдени населени места, като 20 проби не отговарят на изискванията на наредбата. От тях  12 проби са нестандартни по физико-химични показатели, 7 проби са нестандартни по микробиологични показатели и 1 проба е едновременно нестандартна по микробиологични и физико-химични показатели.

 

По повод на получените отклонения от здравните норми през 2011 г. са издадени 33 предписания за предприемане на необходимите мерки и привеждане качеството на водата в съответствие с изискванията на наредбата, както и повторно пробонабиране, в присъствието на здравен служител, анализиране  и представяне на протокол от повторно изследване на  водите, показали отклонение от Наредбата. Изпълнени са 31 от предписанията, като за неизпълнение на 2 от тях са предприети съответните административно – наказателни мерки - съставени  са 2 акта за установяване на административни нарушения на съответните началници на  райони ВиК.

 

Изследвани са 76 проби води, взети от крана на консуматора за съдържание на  селен, олово, кадмий и антимон. По изследваните показатели пробите отговарят  на Наредба № 9.

От помпени станции през  2011 г.  са изследвани  11 проби вода, като 4 проби не отговарят на изискванията. От тях 2 проби са нестандартни по физико-химични показатели (нитрати) и  2 проби са нестандартни по микробиологични показатели.


Издадени са две предписания до “ВиК” ЕООД за предприемане на необходимите мерки и привеждане качеството на водата в съответствие с изискванията, както и повторно пробонабиране, в присъствието на здравен инспектор, анализиране и представяне на протоколи от повторно изследване на водите от централните водоизточници, показали отклонение от наредбата. Предписанията са проверени и изпълнени.

Изследвани са 11 проби води от централни водоизточници за съдържание на Обща бета активност и Уран, 11 проби води за съдържание на  селен, олово, кадмий и антимон, 50  проби води  за съдържание на пестициди (линдан, ДДТ, диелдрин, хептахлор, алдрин, хлорпирифос, циперметрин, диметоат, диазинон, алахлор, атразин, като 44 от пробите са изследвани и за пестицидите - ендрин и трифлуаралин) и 50 проби води за бромати, бензен, бенз/а/пирен, 1,2 – дихлоретан, полициклични ароматни въглеводороди, трихалометани, тетрахлоретен и трихлоретен. По изследваните показатели пробите отговарят  на Наредбата.

В сравнение с 2010 г. се наблюдава  намаляване на относителния дял нестандартни проби – 15.74% при 17.22% през 2010 г. Само по микробиологични показатели нестандартните проби представляват 4.78% при 6.98% през 2010 г.,(при препоръка на СЗО до 5%), което е резултат от предприети съвместни действия с водоснабдителното дружество за комплексно решаване на възникналите проблеми. През 2011 г. са проверени издадените през 2010 г. предписания до ВиК дружеството за спазване на изискванията по отношение материално – техническата база на обектите, санитарно-охранителните зони около тях, тяхното благоустрояване и хигиенно поддържане, като същите са изпълнени, съобщават от РЗИ - Добрич.