Училищата „Отец Паисий” и „Бачо Киро” се закриват

Общинските съветници са били уведомени за това вчера на председателски съвет от зам.-кметът Иван Колев. Той не е успял да отговори на въпросите с какви аргументи и защо точно тези училища ще бъдат затворени и е обещал пълна информация от ресорния зам.-кмет Камелия Койчева в докладната записка за предстоящата сесия на 27-ми март. Съдбата на тези училища ще се реши от Общински съвет.

Училищата „Отец Паисий” и „Бачо Киро” се закриват

Аргументите на местната администрация за закриване на двете училища са намалелия брой деца и демографския срив, съобщи началникът на Регионалния инспекторат по образование Петър Петров. Предложението на общината е родителите да си изберат съседно училище за своето дете. Що се отнася до педагозите, намерението било началните учители да се пренасочат в целодневното обучение в другите школа. 10 -15 преподаватели от пети до 8-ми клас обаче остават без работа, каза още Петров.



Друг аргумент бил, че по формулата на делегираните бюджети се вземат средства от по-големите училища и се преразпределят за по-малките, т.е. част от школата получават по-малко от парите за издръжка на брой деца, за сметка на другите, които имат по-малко ученици, но получават повече пари, за да могат да се издържат.


Очаквайте коментарите на директорите на двете училища по темата.