За втори път хващат консерви с паразити

Българска агенция по безопасност на храните предотврати пускането на пазара на нова партида консерва от черен дроб на риба треска с констатирано наличие на паризти. Както ви информирахме, замърсени консерви от Полша вече бяха открити и изтеглени от търговската мрежа на 1-ви март.

За втори път хващат консерви с паразити

При постъпване в страната на нова партида консерва от черен дроб на риба треска с произход Полша, цялата продукция е поставена под възбрана и са взети проби за лабораторно изпитване. Резултатите показват наличие на кръгли паразити с размер 1,5 - 2,5 см в консервите. Общото количество на пратката е 5 040 консерви по 115 грама нетно количество.



Европейският орган по безопасност на храните, както и фирмата производител са нотифицирани по системата за бързо предупреждение за опасни храни и фуражи (RASFF), за предприемане на корективни действия.
Българска агенция по безопасност на храните припомня, че в началото на месеца, след подаден сигнал и констатирано наличие на паразит в консерва от черен дроб на риба треска, цялата продукция беше изтеглена от търговската мрежа.