М. Найденов: Катар ще инвестира у нас в производство на пилешко, агнешко и зърнени култури

„Катарската страна ще инвестира в България в производството на пилешко и агнешко месо, както и в отглеждането на зърнени култури”. Това съобщи министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов след среща с представители на държавния инвестиционен фонд в Катар „Хасад фууд”, в Доха.

М. Найденов: Катар ще инвестира у нас в производство на пилешко, агнешко и зърнени култури

„По време на разговорите катарската компания  изрази желание да й бъдат предоставени пасища за отглеждане на агнета и земи за производство на фураж за животните”, обясни Найденов. „Целта на катарските инвестиции у нас са осигуряване на прясно месо, а не замразено и диверсифициране на доставките за арабския пазар”, допълни още аграрния министър.


 

В хода на срещата министър Найденов очерта предимствата на страната ни за навлизането на катарски компании у нас, а именно - природоклиматичните условия, топографската близост до емирството и европейските субсидии, които получава българският аграрен сектор.

 

По време на срещата земеделският министър е предложил на катарския фонд участието в конкретни проекти, като например изграждането на екарисаж в Угърчин, изграждането на голям логистичен център за експорт на свежи зеленчуци в Пазарджик, както и закупуването на бившето помощно стопанство на УБО, в момента „Врана” АД към МЗХ.


„България изнася на арабския пазар различни стоки и има традиции в това отношение, което е много добра референция за страната ни и ще подпомогне навлизането на катарски инвестиции у нас”, беше категоричен Найденов.