Преглед на печата

Водещите заглавия днес:Двама зад борда; Ваньо Танов: Няма контрабанда на горива

Преглед на печата
Оставки.

„Стандарт"

Двама зад борда

Две министерски глави паднаха близо час след като Бойко Борисов се върна от Катар. Стефан Константинов и Трайчо Трайков подадоха оставки и те са приети, съобщиха от Изпълнителната комисия на ГЕРБ. Спешното заседание на партийното ръководство бе свикано по нареждане на премиера веднага след кацането му в София. Оставката на здравния министър Стефан Константинов бе предизвестена след шумния скандал за скъпите лекарства. Икономическият министър Трайков пък си отива заради гафовете с родните бизнесмени, които летяха заедно с премиера до Тунис и Катар. И в двете страни подготвените срещи с местни предприемачи се оказаха провалени. Макар за лошата организация да бе обвинено Външно министерство, Трайков поел вината и подал оставка в самолета. Той бе нахокан по-рано от премиера и за изявленията си за АЕЦ "Белене" и "Лукойл".

 

Скандал.

„Труд":

ГЕРБ-ерска връзка лъсна в скандала Хохегер

ГЕРБ-ерска връзка изплува в скандала с австрийския лобист Петер Хохегер, който бе нает от правителството на Сергей Станишев да лъска имиджа на България в Европейския съюз (ЕС) през 2008 г. Това е Росица Велкова, която е била управител и на "Хохегер БГ" от ноември 2008 г. до лятото на 2009 г.
Дамата е участвала във фирмата на лобиста и като съдружник с 22% дял чрез собствената си компания "Виена мениджмънт консултинг ЕООД". В медийни публикации от 2009 г. името на Велкова изскача като учредителка на политическа партия ГЕРБ. Тя се споменава и като един от авторите на програмата на ГЕРБ в частта за информационните технологии.

 

Горива.

„Новинар":

Ваньо Танов: Няма контрабанда на горива

Няма контрабанда на горива на територията на страната. В това е уверен шефът на Агенция "Митници" Ваньо Танов, който бе изслушан от бюджетната комисия в парламента. Такава има, когато се пренася през границата и то без знанието на митническите власти.
Той обясни, че движението между всеки данъчен склад става вече по електронен път. Процесът бил на 100 % автоматизиран и без субективен фактор. По думите на Танов горивата, които влизат в ЕС 100% са обхванати. Именно затова нямало как да се осъществява нелегално внасяне на горива.


Бедствие.

„Дума":

След шумния пиар на властта бедствието в Бисер продължава

Месец след наводненията в Хасковска и Свиленградска област бедствието там продължава, но властта вече изобщо не се интересува от темата. Това заявиха на пресконференция доброволци, които помагат на пострадалите от село Бисер и околностите. При наводнението се удавиха десет души, стотици загубиха домовете си, животните и поминъка си. 30 дни по-късно пострадалите в село Бисер са много далеч от възстановяването на нормалния ритъм на живот, алармираха доброволците.
Те бяха категорични, че тази трагедия не е природно бедствие, а е в резултат на човешки действия. Бедствие, предизвикано от некадърност, безхаберие и алчност, бе общото мнение на доброволците.
Пищните дарителски акции са донесли успокоение на широката общественост и пиар за властта, но днес все още стотици хора в района не получават адекватна подкрепа, заяви Александър Мирчев.

 

Филтриране.

„24 Часа":

Публикуват списък на нелицензираните сайтове за онлайн залагания

Черен списък на нелицензираните сайтове за онлайн залагания ще прави Комисията по хазарта и ще го публикува на интернет страницата си. Това решиха депутатите, като приеха окончателно текстове от новия закон за хазарта.
Едно от основните притеснения обаче е възможността да бъде филтриран достъпът до интернет сайтовете, които не са лицензирани от комисията по хазарта, но въпреки това предоставят хазартни услуги. Според правозащитници и граждански организации текстовете биха могли да се ползват за прецедент и след това да станат основание за спиране на достъпа и до различни други сайтове като торентите например. Филтрирането ще става от интернет доставчиците след решение на Държавната комисия по хазарта.