Съботен преглед на печата

Гард, ударил фатално полицай: Не съм престъпник, съжалявам. Реакторът за "Белене" отива в "Козлодуй"

Съботен преглед на печата
„24 часа"

Гард, ударил фатално полицай: Не съм престъпник, съжалявам

Охранителят на бизнесмена Цветан Петров е нанесъл два много силни удара в лицето и един в корема на полицая от Четвърто РПУ Цветан Младенов пред бар "Текила" в нощта на 2 срещу 3 март, показала аутопсията. Вчера магистратите от Софийския градски съд оставиха за постоянно в ареста бодигарда, пребил взводния командир от "Охранителна полиция", който почина миналата събота, без да дойде в съзнание.

Сблъсъкът между двамата мъже станал около 2,30 ч пред заведението. Младенов, който е носител на отличието "Полицай на годината", отишъл там с приятел, след като бил на ресторант със семейството си. По същото време в бара била и компанията на бизнесмена, чийто гард е Петров.

Пред "Текила" охранителят налетял на полицая. След юмручната атака той паднал и си ударил тила, което е и причината за смъртта му.

"Съжалявам за това, което стана, аз не съм престъпник", разкая се пред съда Петров.

„24 часа"

Реакторът за "Белене" отива в "Козлодуй"

Президентът, фотографите и операторите на телевизиите вчера първи научиха името на новите министри - Десислава Атанасова и Делян Добрев. Цялото ръководство на ГЕРБ дойде на среща с президента Росен Плевнелиев, а Борисов доведе от Министерския съвет със себе си Десислава Атанасова, шеф на здравната комисия, Делян Добрев, зам.-министър на икономиката, и шефката на бюджетната комисия Менда Стоянова. Докато Плевнелиев се чудел кой в какво качество е при него, Борисов го изпреварил и му представил Атанасова и Добрев като новите министри. Така новината тръгна по агенциите.

След края на срещата си премиерът обясни и на медиите, защо е избрал двамата за министри.

Атанасова била в час с темите, които й предстоят като приоритети - въвеждането на електронна здравна карта и прозрачни търгове за лекарствата.

"Тя знае конфликтите, знае там, където допуснаха слабости, знае уязвимите места.

„Труд"

Кабинетът - все повече ГЕРБ

Все повече ГЕРБ! Това е най-краткият начин, по който може да бъде описан кабинетът на премиера Бойко Борисов след поредните рокади. Година и три месеца преди парламентарните избори той все повече залага на "тежката си артилерия" - партийните кадри. Те се роят за сметка на експертите, с които Борисов стартира преди 3 г. Явно стяга редиците на партията преди вота, коментираха експерти. И двете най-нови попълнения в кабинета - Десислава Атанасова и Делян Добрев, са с партийни книжки, за разлика от предшествениците им - д-р Стефан Константинов и Трайчо Трайков. С Атанасова и Добрев ГЕРБ-ерите в 17-членния кабинет, включително и Борисов, стават 8.

Премиерът Бойко Борисов пусна "тежката артилерия" на ГЕРБ в действие.

„Труд"

Битовата престъпност е заплаха за националната сигурност

Тези дни от МВР обещаха да смачкат битовата престъпност. Предстои преглед на администрацията, намаляване на началниците и изкарване на полицията на улицата. Ако ви звучи познато, има защо. Това го слушаме за кой ли път.

Правителството на ГЕРБ дойде на власт със заканата да смаже организираната престъпност. Октоподи, Нагли, Килъри, Медузи, Дедесари, тук там - Палкаджии - катаджии, се озоваваха в ареста. През цялата 2009 и 2010 година "МВР пикчърс" тиражираше удивително безкомпромисни кадри с решителни действия на полицията срещу организираната престъпност. Всичко съвестно бе отчетено в докладите пред Брюксел.

„Стандарт"

Откриха картел на горивата

Комисията за защита на конкуренцията намери картел при определянето на цените на автомобилните горива. Проверката на антимонополът е показала, че "Лукойл България" ЕООД, "Ромпетрол България" АД, "Нафтекс Петрол" ЕООД и "ОМВ България" ООД са нарушили Закона за защита на конкуренцията и Договора за функциониране на Европейския съюз.

„Стандарт"

Катарзис

До Катар за катарзис. Това е новият лаф в коридорите на властта. Визитата в емирството на Бойко Борисов завърши с три оставки. Кабинетът се пречиства точно преди първа пролет, коментират запознати с гръцката драматургия.

Към министрите Стефан Константинов и Трайчо Трайков, сдали постовете си още в четвъртък вечер, вчера се присъедини и зам.-шефът на ДАНС Иван Драшков. След всяко негово напускане идват избори, предрече веднага предсрочен вот соцлидерът Сергей Станишев.

33-годишният нов министър на икономиката Делян Добрев пък обеща пречистването да продължи във втория ешелон. Той готви здрава метла в подопечните му дружества. Назначената на мястото на Константинов здравна шефка Десислава Атанасова пък се зарече от първия ден да започне битка със скъпите лекарства.

„Монитор"

Българката най-често с престилка или силикон

Българката се котира най-много като домакиня или плеймейтка в общественото пространство. Това е една от основните причини за ниския дял на жените, които заемат ръководни постове у нас. Това стана ясно по време на дискусията за равноправието между половете, която се проведе вчера.

 „Монитор"

Юрист и юпи поемат здравето и икономиката

Юристката по образование и шефка на здравната парламентарна комисия, Десислава Атанасова ще поеме от Стефан Константинов здравеопазването. В министерското кресло на Трайчо Трайков в МИЕТ пък ще седне досегашният му заместник Делян Добрев.

„Монитор"

Дупки гълтат по 600 лв. от шофьор

До 600 лева гълтат дупките от всеки шофьор, станал жертва на зиналите след снега кратери на пътя. Толкова излиза ремонтът на ходовата част на средна класа автомобил в автосервизите в София, показа проверка на „Монитор".

„Сега"

Борисов подсилва кабинета с послушни министри

Кабинетът "Борисов" напълно загуби облика си на експертен, след като в четвъртък вечерта бяха отстранени двама ключови министри, а на тяхно място ще бъдат назначени верни партийни кадри на ГЕРБ. Двамата безпартийни експерти Трайчо Трайков и Стефан Константинов ще бъдат заменени като министри на икономиката и на здравеопазването от Делян Добрев и Десислава Атанасова, които влязоха в сегашния парламент като активисти на ГЕРБ.

„Дума"

Борисов се оплете за АЕЦ "Белене"

Бъдещето на АЕЦ "Белене" остава в мъгла, след като в телевизионно интервю вчера премиерът Бойко Борисов така и не успя да изясни дали е за или против строителството на електроцентралата. Само за няколко минути от пълно отричане на проекта Борисов успя да стигне до заключението, че може би има нужда от АЕЦ-а и е необходимо да има национален референдум по въпроса.

Премиерът обяви как е изпратил вече бившия икономически министър Трайчо Трайков и вицепремиера Симеон Дянков в Русия, за да обяснят, че строежът в Белене се замразява. "Само българо-руска централа по мое време няма да строим", отсече Борисов. Минути по-късно обаче той стигна до извода, че вече са вложени твърде много средства от българска страна и може би е прибързано изграждането на АЕЦ "Белене" да бъде прекратено. Борисов си даде сметка, че централата ще осигури 10 000 работни места за хората от Северна България и регионът "буквално ще цъфне". Последва нова промяна в позицията и премиерът каза, че проектът може би трябва да се осъществи след като станат готови анализите от британската консултантска фирма. Последно Борисов се спря на идеята, че за строителство на АЕЦ "Белене" трябва да има референдум, иницииран от президента Росен Плевнелиев.

По-късно вчера представителят на "Атомстройекспорт" у нас Олга Цельова обяви, че нейната компания спира работа по проекта.