Неделният печат

Всекидневниците продължават да следят коментарите около рокадите в правителството.

Неделният печат

„Уволненият министър на икономиката Трайчо Трайков заяви, че мотивите за оставката му не са лични, опровергавайки отново вицепремиера Цветанов.В съботното предаване на БиТиВи „Тази сутрин" Трайков изтъкна, че не е посочил мотиви в оставката, която е подал в петък на обяд, защото му е била поискана. Според него премиерът Бойко Борисов трябва да назове какви са били мотивите за неговото сваляне от министерския пост.Той разказа, че по време на полета от Катар не е ставало дума за неговата оставка. Когато делегацията кацнала в София вицепремиерът Цветан Цветанов го уведомил, че има политическо решение тя да му бъде поискана.


Борисов казал в последствие в разговор с Трайчо Трайков, че нещата така му били представени, че отговорността за провала в Катар била изцяло на икономическия министър.

„Бях шокиран от изказването, че Министерството на икономиката не си е свършило работата", изтъкна Трайков.
По думите му външният министър Николай Младенов отказал помощ от икономическото министерство за организацията на проваления бизнес форум в Катар.
Във вчерашно свое изказване Младенов пък индиректно "натопи" колегата си Трайков за конфуза в Катар." - съобщава в. „Сега".

„Днес Трайчо Трайков повтори тезата си, че истинските причини за отстраняването му ще станат ясни по-късно.
"Бях шокиран като чух, че провалът на бизнес форума (в Катар - б. р.) е на министерството на икономиката. Това да има среща на катарския с българския бизнес беше идея изцяло на външно министерство. Аз изразих своя скептицизъм, но външният министър настоя, че поема цялата организация и отговорност, програмата, участниците. Външният министър и екипът му отказаха нашата помощ с наши експерти, предложихме им, но отказаха. Ние сме организирали не един и два форума в чужбина и никога не е имало проблем", заяви Трайчо Трайков. Допълни, че пръв отишъл преди бизнес форума и като видял кой е там, писал на външният министър Николай Младенов. Не е имал възможност да обясни всичко това на премиера, се разбра от думите му.
По повод думите на Борисов, че решил да го отстрани щом го видял на плажа в Катар, министърът в оставка каза: "На плаж ходихме всички без изключение в паузите между срещите". На въпрос дали и премиерът е бил на плаж, той повтори "Бяхме всички без изключение, ако има такива, да им се извиня предварително".
"Аз видях какво се случи на този форум, но не ми е хрумнало да се оплача на премиера. Вчера видях изявленията на външния министър и разбрах, че не съм го направил аз, но го е направил той. Много към разочарован. Казах го и на него, защото винаги съм го смятал за приятел. Шокиран бях.", каза Трайков.
Потърсени за коментар, от външно министерство казаха, че няма да коментират днешните изявления на Трайков." - пише в. „Дневник".

В „Стандарт" цитира коментар на политолога Румяна Коларова за причините за отстраняването на Трайков:
„Започва се от руски натиск и се стига до натиска на стотината бизнесмени, летели до Катар. Експертката допуска, че става дума за натиск на някакъв тип бизнес, защото това министерство е прекалено голямо и там винаги има натиск.
Румяна Коларова добави, че има картелиране на всички основни сектори в българската икономика, и планът, както при предишното правителство, е бил "усвояваме едни еврофондове, нахранваме картелите, а те дърпат икономиката и ни извлачват от кризата. Не се получи и има напрежение, нещо се намества", заяви тя."

В. „24 часа" помества изказване на финансовия министър Симеон Дянков, който подчертава, че  Трайков е спрял  проруските интереси в икономическото министерство:
"Добре работихме с Трайков, кадърен човек, аз го предложих за поста. Главното, което свърши, е, че преди него в министерството всъщност винаги се е водела проруска политика и са защитавали руски интереси, и то не само държавни, а проруски. А той е първият в демокрацията, който отстояваше българските интереси, и затова трябва да сме му благодарни", каза вицепремиерът Симеон Дянков в Златоград."

На фона на дискусиите около уволнението на Трайков и интересите на руското енергийно лоби у нас в. „Труд" информира, че един от реакторите, предвидени за  "Белене", вече е сглобен:
„Корпусът на един от реакторите за втората атомна централа "Белене" вече е сглобен. Съоръжението ще е готово за изпращане в България в средата на април, въпреки че все още не е ясно дали правителството ще задвижи проекта.
Съобщението за сглобяването на реактора дойде от руския изпълнител "Атомстройекспорт" само два дни, след като Трайчо Трайков бе отстранен от поста министър на енергетиката. Една от версиите за смяната му е натиск заради позицията му по големите енергийни проекти, сред които е и "Белене".
Контролното сглобяване на реактора е един от заключителните етапи в процеса на изготвяне на корпуса, преди той да бъде готов за доставка на поръчителя, пояснява "Атомстройекспорт", част от "Росатом". Компанията добавя, че операцията е наблюдавана от представители на българската Национална електрическа компания, която е поръчител на оборудването...
Преди ден премиерът Бойко Борисов обяви, че реакторът за "Белене" може да бъде използван за нов блок на АЕЦ "Козлодуй"...
Борисов подчерта, че идеята за размяната е негова, а не на Трайков, който обаче първи обяви за подобна възможност...
България все още няма окончателно решение дали да продължи проекта "Белене". В края на месеца изтича поредният краен срок за уточняване на условията по договора с руската страна. Вероятно ще се търси удължаване."

Вестниците цитират и назначената за здравен министър Десислава Атанасова, която е категорична, че няма да прави реформи:

"Много са министрите, които са се опитвали да правят някаква реформа, но тя не се усеща от хората. Затова смятам думата реформа да не я използвам в речника си. Ще се опитам да намеря баланса между интересите на пациентите и лекарите". Това заяви новият здравен министър Десислава Атанасова. Тя смята, че Стефан Константинов е бил длъжен за знае за цената на лекарствата.
"Твърденията на един човек, че не е чул, че не е разбрал, че не знае какво се случва година и половина изглеждат несериозни. Правомощията и задълженията на здравния министър са той да отговаря за лекарствената политика на България. Бил е длъжен да знае", пише в. „Сега".

В. „Дневник" също помества побликация по темата, озаглавена „Бъдещият здравен министър: Думата реформа няма да е в речника ми".
„Атанасова заяви, че не се чувствала "хвърлена на кучетата" заради проблемите в сектора, тъй като все някой трябвало да поеме политическата отговорност.
"Аз съм от ГЕРБ и съм част от партийната структура още от първия ден, участвала съм във всички избори, била съм сред хората, знам техните проблеми. Един от основите е здравеопазването. Ще бъде нескромно да кажа, че ще успея, но имам амбицията да успея. Оценката ще дойде по-късно. Като председател на здравната комисия оценките за мен са положителни и това ме убеждава, че ще се справя с поста на здравен министър", демонстрира оптимизъм тя.
Допълни, че ще разчита на диалог с вицепремиера Симеон Дянков, който отговаря за здравния ресор. Обеща още здравните вноски в този мандат да не бъдат вдигани." - се казва в статията.

Неделните вестници продължават да следят и скандала около лобиста Петер Хохегер и Моника Йосифова


В. „Дневник" помества интервю с Хохегер, в което той заявява, че Йосифова го е запознала с експремиера Сергей  Станишев.
„Имаше конкурс на външното министерство за търсене на агенция, която да помага за подобряването на имиджа на правителството. Ние кандидатствахме, но не получихме договора, а той беше даден на Шимон Шевес, но малко след това прекъснат.
Така името на нашата агенция мина през медиите. Тогава Моника Йосифова ни се обади и каза, че правителството на всяка цена се нуждае от подкрепа и ни попита дали сме готови да работим за него. За мен това, разбира се, беше чудесна възможност и се съгласих. Тя беше във Виена и каза, че води разговори и с други фирми, но накрая се спря на нас, защото бяхме част от голяма международна група и имахме голям опит в работата си на политическо ниво.
Тогава тя ни покани на разговор, на който ни представи премиера Сергей Станишев. Това беше някъде през 2006 г. На този разговор взех Ернст Щрасер. Той трябваше да каже как се приема България сред европейските министри на правосъдието и на вътрешните работи." - коментира  Хохегер.

„ГЕРБ разследва скандала с Петер Хохегер с анкетна комисия" - съобщава в. „24 часа".
„В петък Парламентарната група на ГЕРБ е внесла в деловодството на Народното събрание за създаване на временна анкетна комисия в Народното събрание за разследване на скандала с австрийския лобист Петер Хохегер. Това съобщи Димитър Главчев, заместник-председател на Парламентарната група на ПП ГЕРБ.
Депутатите от ГЕРБ са провела консултации и с ръководствата на останалите парламентарни групи. „Нито една от тях не каза, че отказва да участва в тази комисия. Парламентарните групи на „Атака" и на Синята коалиция още при проведените консултации категорично казаха, че ще се включат в тази комисия. Коалиция за България и ДПС казаха, че ще се проведат срещи и ще вземат решение, но не отказаха участие в комисията", каза Димитър Главчев.
Следващата седмица ще бъде предложено в пленарната зала създаването на комисията, чийто предмет ще бъде разследване на факти и обстоятелства около медийния скандал в Австрия във връзка с лобиста Петер Хохегер и договорите, които са сключвани по време на управлението на Тройната коалиция с него." - продължава всекидневникът.

В. „Стандарт" също цитира Димитър Главчев:
„Надявам се, че комисията ще бъде факт в най-скоро време, по-приоритетно ни е гласуването на новите министри, но в сряда сутринта ще има председателски съвет на парламента, на който ще се реши кога точно ще влезе в дневния ред на депутатите създаването на комисията. За срок на действие на комисията ще бъде предложен един месец. Искаме във възможно най-кратък срок да се прекратят спекулациите по тази тема, каза Главчев. Видях, че има твърдения, че едва ли не - сме се уплашили да създаваме такава комисия, тъй като скандалът се обърнал срещу ГЕРБ, но няма нищо такова, уточни депутатът от мнозинството."

В. „Труд" продължава парламентарната тема с разкрития, че депутатите от управляващата партия преписват от законопроектите на опозицията:
„Депутатите от ГЕРБ са хванали цаката как хем да не приемат нито една идея на опозицията, хем да трупат позитиви от разумни предложения на десни и леви.
Избраници от управляващото мнозинство са преписали почти дословно текст от законопроект на десницата и са го внесли като свой.
Става дума за поправка в Закона за семейните помощи за деца. Целта е подрастващите, които имат само един жив родител, да имат право на детска помощ без значение какъв е максималният месечен доход на семейството. Сега за семейства, в които единият родител е починал, няма облекчение в закона - изискването доходът на член от домакинството да е под определена сума всяка година, важи за всички. Поправката написал синият избраник д-р Цветан Костов, след като самотни родители се обърнали към парламента с молба за помощ. Проектът е внесен в деловодството на Народното събрание още на 16 февруари и е подписан от народни представители от всички опозиционни сили - десницата, БСП, ДПС, "Атака", независими. Според експерти промяната ще струва на бюджета не повече от 10-11 млн. лв. годишно, но така ще се помогне за отглеждането на полусираците. "Загубата на родител е трагично обстоятелство, което освен неблагоприятно въздействие върху детската психика, нерядко е съпроводено от финансови сътресения за семейството", пишат в мотивите си депутатите от опозицията.
На 13 март 2012 г. зам.-шефката на социалната комисия от ГЕРБ Светлана Ангелова и избраници от ГЕРБ също внасят промени в Закона за семейните помощи за деца, в които текстът от проекта на опозицията е почти дословно преписан..."