Добрич – пилотна община по проект за оползотворяване на зелени отпадъци

Община град Добрич съвместно с Асоциацията на еколозите от общините в България (АСЕКОБ) започва реализацията на проект „Повишаване капацитета на местните власти за управление на биоразградимите отпадъци и намаляване на въглеродния отпечатък - пилотен модел за оползотворяване на биоразградими отпадъци в Община Добрич".

Добрич – пилотна община по проект за оползотворяване на зелени отпадъци

Проектът е финансиран от Програмата за малки проекти на Глобалния Екологичен фонд. Неговата продължителност е 12 месеца, а бюджета – в рамките на 185 720 лв. Основната му цел е да подобри управлението на биоотпадъците в България на местно ниво и тяхното третиране като ресурси, допринасящи за намаляване на емисиите на метангаз и въглероден диоксид, генерирани при обезвреждане на отпадъците в депа.  Експерти на Лесотехническия университет ще разработят оптимална, за една средно голяма община, технологична схема за събиране и компостиране на биоотпадъци и по-точно зелени отпадъци от паркове и градини и от почистване на обществените места.


 

Схемата ще бъде приложена в Община Добрич, избрана за пилотна община заради заявения ангажимент да съдейства максимално за осъществяване на проекта, добрия опит на общината по управление на отпадъците и наличието на подходящи специалисти и инфраструктура.

 

Общината ще осигури необходимите площи и оборудване. Със започването на работата по реализация на системата за събиране и компостиране на биоотпадъците от парковете и градините на Община Добрич, ще бъде извършена оценка на качеството на получения компост в акредитирана лаборатория за анализ на почвите и ще се направи оценка на възможностите за неговата реализация. По този начин ще бъде направена точна оценка не само за екологичния ефект от оползотворяването на зелени отпадъци, но и на икономическите ползи от него.


Паралелно с това, ще започнат дейности за повишаване капацитета на българските общини за управление на биоотпадъците и възможностите за действия по изменение на климата на местно ниво. Ще бъде разработен обучителен материал за оползотворяването на биоотпадъците и намаляването на емисиите на парникови газове, вкл. европейска законодателна рамка, най-добри практики в Европа /Германия, Австрия/ за фамилно компостиране и централизирано компостиране, за въглеродния отпечатък и методите за неговото изчисляване.

 

Ще бъдат организирани и проведени 8 двудневни обучения за 160 специалисти по околна среда от общинските администрации в Центъра за екологично обучение на АСЕКОБ в гр. Сливен.

 

На заключителна двудневна конференция в гр.Добрич (през месец ноември 2012г.) ще бъдат представени резултатите от проекта и ще се посети на място съоръжението за компостиране.

 

Ще бъде издадена информационна брошура с резултатите и препоръките от проекта, предназначена за общините в България и дипляна за осведомяване на гражданите за принципите на фамилното компостиране и ползите от него.