Преглед на печата

Турция ни обещава газ, горивата пак чупят ценови рекорди, Максим Бехар е агент на ДС...Посещението на премира Борисов в Турция е сред водещите във всекидневниците.

Преглед на печата
Ще изградим интерконекторната връзка за диверсификация с Турция", заяви премиерът Бойко Борисов на съвместната пресконференция с турския си колега Реджеп Ердоган." Подробностите около споразумението ще бъдат уточнени през май, съобщи министър председателят.Предвижда се връзката да е с дължина около 80 км. и да свързва пункт в турската Източна Тракия и Хасково. Досега министрите от кабинета "Борисов" са провеждали съвместни заседания със своите колеги от правителствата на Румъния и Гърция." - пише „Дневник".

В. „Труд" отделя място на същата тема:
„Най-важният очакван документ - за газовата ни връзка с югоизточната съседка, която да ни спаси от енергийния монопол на Русия, не бе потвърден от домакините до последния момент, въпреки че министърът в оставка Трайчо Трайков бе заменен в делегацията с неговия бъдещ наследник Делян Добрев. България е готова да приеме и вариант газовата връзка да се строи от държавни компании. Преди дни премиерът Бойко Борисов обвини Трайчо Трайков за това, че не е готов за подписването на документа.
Номинираният за икономически министър Добрев все пак получи потвърждение за подписването на два документа, но с идентично съдържание - споразумение за икономическо сътрудничество и съвместна декларация за насърчаване на икономическото сътрудничество. Под въпрос до последно бе спогодбата за туризма, която трябваше също да бъде подписана от Добрев вместо Трайков."

В. „Стандарт" също пемества публикация за визитата на премиера в Турция:
„Културна "тръба" от Обзор до Резово ще замени спрения проект "Бургас-Александруполис". Тази шега на премиера Бойко Борисов пред бургазлии ще даде старт на мащабен правителствен проект "Виа Понтика" (Пътят край морето бел. ред.).
Идеята е той да помогне на Южното Черноморие да привлече още туристи, съобщи за "Стандарт" директорът на Националния исторически музей Божидар Димитров.

Друга широко отразена тема са поредните разкрития за агенти на Държавна сигурност.

„Известният български специалист по PR Максим Бехар е сътрудничил на бившата държавна сигурност. Той е бил агент с псевдоним Димо, вербуван през 1980 г. и снет от оперативен отчет една година преди промените - през 1988 г. Той е бил съпричастен към Шесто главно управление на ДС.
Общо 5 от проверените 21 души от ръководството на еврейското вероизповедание са били сътрудници на ДС. Сред обявените е и художникът Греди Асса, който беше обявен в средата на миналата година при проверката на Висшата атестационна комисия." - информира в. „Дневник".

Цените на горивата и стоките от първа необходимост отново намират място на страниците на всекидневния печат.

„Дизелът удари исторически рекорд за ужас на шофьорите у нас. По бензиностанциите литърът вече струва 2,73 лв., колкото не е бил никога досега. Причината е днешното увеличение на цената на едро с 1,8%., „пише в. „Стандарт".

„От днес се очаква горивата да поскъпнат с 5-6 ст. Вчера по големите вериги бензиностанции те все още бяха без промяна.
Нов ценови рекорд ще ударят горивата у нас, след като "Лукойл България" вдигна цените на едро с близо 2%. По големите вериги бензиностанции дизелът ще скочи до минимум 2,73 лв., а масовият бензин А-95 ще се продава за 2,69." - продължава темата в. „24 часа".

В. „Сега" информира, че държавата ще опита да свали надценките в хипермаркетите със закон:
„Въпреки упоритите си опити министър Найденов досега не е успял да свали нито една цена с държавна намеса.
Според представители на търговските вериги държавните регулации само ще навредят, защото ще ги принудят да работят с по-малко и по-дългогодишни партньори, дребните производители ще изчезнат, вносът ще се засили и цените ще се увеличат. От "Кауфланд България" коментираха пред "Сега", че са против държавна намеса, защото и в момента има достатъчно регулаторни механизми.

В друга своя публикация „Сега" посочва, че нов реактор в „Козлодуй" може да заработи след 12 години:

„За да заработи нов реактор в АЕЦ "Козлодуй", са необходими около 12 години, обяви директорът на централата Александър Николов по повод на идеята реакторът, поръчан за Белене, да бъде инсталиран в Първа атомна. Технически такъв вариант е напълно възможен, определени са и две площадки в АЕЦ "Козлодуй", на които има възможност за изграждане на нова ядрена мощност, но няма как това да стане бързо, уточни Николов пред БНТ."