Румъния ни иска шелфа заради "Южен поток"

Румъния ни иска шелфа заради "Южен поток"
Участъкът от континенталното плато в Черно море, който е предмет на спора между Румъния и България, се намира в зоната, през която е проектирано преминаването на газопровода "Южен поток", твърди агенция Медиафакс.

Проектът "Южен поток" предвижда изграждането на тръбопровод за пренос на природен газ от Русия към България през Черно море и по-нататък към Гърция, Италия и Австрия.

Според цитираните дипломатически източници, ако спорът бъде решен в полза на Румъния, ще се осигурят над 50 съвместни линейни метра с континенталното плато на Турция, което би представлявало предимство чрез създаването на пряка връзка с Турция в случай на завършване на проекта "Набуко".

Същите източници твърдят, че България е започнала вече преговори с Ексон (Exxon) за спорната зона. Според тях въпросният участък, който всъщност е близо 300 кв. км, не е единственият въпрос, свързан с границата с България, според мнението на Букурещ.

Румъния има предвид започването на разговори със София за преизчисление на границата по Дунав, която съгласно правилата е прокарана по средата на реката. Предоговарянето се налагало заради естествената ерозия на българския бряг. Предимството би било в този случай, че в румънския участък биха влезли повече острови.

Във вторник вечерта румънският външен министър Кристиан Дяконеску, който заема поста от края на януари, обяви пред местен телевизионен канал, че между Румъния и България има "спорна зона" от 17 кв. км. в Черно море. В изявленията си той посочи още, че трябва да бъде обсъдено и положението на румънското малцинство в България.

Източник: bNews
Коментирай

Споделете в социалните мрежи:

Google+