Тази нощ местим стрелките на часовника с един час напред

Всяка последна неделя на месец март преминаваме към лятно часово време.

Тази нощ местим стрелките на часовника с един час напред
В неделя точно в 3 часа през нощта трябва да преместим стрелките на часовника с един час напред. В България повече от 30 години, всяка последна неделя на месец март преминаваме към лятно часово време. Системата е въведена в Германия по време на Първата световна война. По късно идеята е приета и от Великобритания. Причината е да се спестят разходите за осветление, като се увеличи използването на дневна светлина.

Последните изследвания развенчават мита, че след преминаването към лятното часове време се спестяват милиони киловатчаса електрическа енергия. Реалната икономия се оказва едва 1-2%, твърдят икономисти. Друг мит е, че заради по-дългия ден катастрофите намаляват. Напротив отчита се ръст на произшествията на пътя, заради недоспиване на шофьорите.

Вече все повече държави се замислят за вредата от нарушения биологичен ритъм на човека заради смяната на времето. Изследвания доказват, че то влияе отрицателно на психичното здраве. Наблюдава се още промяна на телесната температура и отклонения на пулса и дишането.