Сензационна победа за Алонсо на дъждовен "Сепанг"

Себастиан Фетел извън точките, Серхио Перес от Заубер с първи подиум.

Сензационна победа за Алонсо на дъждовен "Сепанг"
Фернандо Алонсо с Ферари записа сензационна победа в Гран При на Малайзия. Състезанието премина през различни драми, спиране за близо един час заради проливен дъжд, а кола за сигурност излиза няколко пъти на трасето. Серхио Перес от Заубер завърши втори и за първи път в кариерата си се качи на подиума. Световният шампион Себастиан Фетел и Дженсън Бътън останаха извън точките. Фетел спука гума в последната част на състезанието, а Бътън имаше проблеми след сблъсък с Нараин Картикян.
 
Победата на Алонсо го изкачи на първото място в класирането на шампионата, въпреки трудния старт на сезона за Ферари. Двукратният световен шампион беше сериозно застрашен от Перес, който бе съкратил разликата между двамата на половин секунда, но мексиканецът направи грешка 6 обиколки преди края и напусна трасето.
 
Люис Хамилтън от Макларън оформи челната тройка, докато неговият съотборник Дженсън Бътън остана извън зоната на точките след много трудно състезание. Британецът се удари в Нараин Картикян и се наложи да сменя носа на болида си. След това Бътън имаше и проблем с предните спирачки. Световният шампион от последните две години Себастиан Фетел също не взе точки. Германецът спука гума в последната част на надпреварата и финишира 11-и. Неговият колега в Ред Бул Марк Уебър зае четвъртото място, а след него се наредиха Кими Райконен от Лотус и Бруно Сена с Уилямс.
 
Състезанието започна драматично, след като Себастиан Гросжан и Михаел Шумахер се удариха на третия завой. Френският пилот на Лотус отпадна от надпреварата в третата обиколка, а германецът успя да финишира на 10-о място. Заради проливния дъжд в седмата обиколка на пистата излезе кола за сигурост, а в деветата състезанието беше прекратено. След близо едночасова пауза надпреварата беше подновена.